ندای لرستان

آخرين مطالب

ضدعفونی‌کننده‌های دست به مغز آسیب می‌رسانند علمي

ضدعفونی‌کننده‌های دست به مغز آسیب می‌رسانند
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - نتایج یک مطالعه جدید نشان داده است که ضدعفونی‌کننده‌های دست می‌توانند به سلول‌های پشتیبان حیاتی در مغز آسیب بزنند.

یک مطالعه جدید بر اساس کشت سلولی انسان و موش نشان داد مواد شیمیایی موجود در ضدعفونی‌کننده‌های معمولی خانگی، چسب‌ها و منسوجات مبلمان می‌توانند به سلول‌های پشتیبان در مغز در مراحل حیاتی رشد آسیب بزنند.
ارین کوهن زیست شناس مولکولی در دانشگاه «کیس وسترن رزرو»(Case Western Reserve) در اوهایو آمریکا و همکارانش با شروع با 1823 ترکیب با سمیت ناشناخته موجود در محیط، دو دسته از مواد شیمیایی را شناسایی کردند که بلوغ سلول‌هایی به نام «الیگودندروسیت‌ها»(oligodendrocytes) را در شرایط آزمایشگاهی متوقف می‌کند یا آنها را نابود می‌کند.
الیگودندروسیت‌ها نوعی از سلول‌های حمایت کننده عصبی هستند. آنها به دور نورون‌ها می‌پیچند تا پوششی عایق تشکیل دهند که سرعت سیگنال‌های مغز را حفظ می‌کند.
یکی از این دو دسته شیمیایی شناسایی شده، ترکیبات چهارتایی بودند که در اسپری‌های ضد عفونی کننده، دستمال مرطوب و ضدعفونی کننده‌های دست و محصولات مراقبت شخصی مانند خمیر دندان و دهان شویه برای از بین بردن باکتری‌ها و ویروس‌ها استفاده می‌شوند و در صورت استفاده نادرست یا در فضاهایی با تهویه ضعیف می‌توانند بلعیده یا استنشاق شوند.
دسته دیگر نیز «ارگانوفسفات‌ها»(organophosphates) بودند. آنها که به عنوان بازدارنده شعله آتش عمل می‌کنند، معمولاً در منسوجات، چسب‌ها و اقلام خانگی مانند مبلمان و وسایل الکترونیکی یافت می‌شوند و می‌توانند در هوای اتاق‌هایی که معمولاً در آنها وقت می‌گذرانیم، گاز خارج کنند و جذب پوست شوند و به طور بالقوه راه خود را به مغز باز کنند.
در آزمایش‌ها روی موش‌ها، موش‌های نوزادی که دوز خوراکی یکی از این سه ترکیب چهارتایی را دریافت کردند، چند روز بعد سطوح قابل تشخیصی از آن مواد شیمیایی را در بافت مغزشان داشتند که نشان می‌دهد این ترکیبات می‌توانند از سد خونی مغزی که قلعه محافظ بین جریان خون و سلول‌های مغز است، عبور کنند.
این حیوانات همچنین پس از 10 دوز روزانه از یکی از این ترکیبات موسوم به ستیل‌پیریدینیوم کلرید که ترشح آن در یک دوره کلیدی رشد مغز از پنج روز پس از تولد شروع می‌شود، تعداد الیگودندروسیت‌های مغزشان کاهش یافت.
اثرات مشابهی در ارگانوئیدهای مغز شامل خوشه‌ای از سلول‌های بنیادی انسانی که در یک ظرف رشد کردند و رفتاری شبیه به بافت مغز در حال رشد دارند، مشاهده شد.
کوهن می‌گوید: ما دریافتیم که «الیگودندروسیت‌ها»(نه سایر سلول‌های مغزی) به طور شگفت انگیزی در برابر ترکیبات آمونیوم چهارتایی و بازدارنده‌های شعله ارگانوفسفات آسیب‌پذیر هستند.
با این حال کارشناسان بلافاصله از نتایج این مطالعه مبتنی بر آزمایشگاه که سلول‌های انسانی و موش‌ها را با غلظت‌های بالاتر از آنچه که معمولاً در معرض آن قرار می‌گیرند و به روش‌هایی که نشان‌دهنده نحوه تماس انسان‌ها با این مواد شیمیایی نیست، نگران نشدند.
الیور جونز شیمیدان محیط زیست از دانشگاه RMIT در ملبورن استرالیا می‌گوید: مسئله این نیست که آیا چیزی سمی است یا نه، بلکه بحث سمی بودن آن در شرایطی است که در معرض آن قرار می‌گیریم. در این مورد، پژوهشگران سلول‌ها را در یک ظرف پتری در معرض مقدار نسبتاً بالایی از این ترکیبات قرار داده‌اند که مشابه با دوز یا مدت زمان مواجهه با آنها که انسان ممکن است به طور معمول با آن مواجه شود، نیست.
وی افزود: با این حال می‌دانیم که برخی از افراد مانند نظافتچی‌های مدارس و بیمارستان‌ها بیش از دیگران در معرض این ترکیبات قرار دارند، زیرا معمولاً در این محیط‌ها از ضدعفونی کننده‌های با قدرت صنعتی استفاده می‌شود.
گفتنی است که تحقیقات تاکنون در مورد سمیت این ترکیبات در مطالعات حیوانی و سلولی انجام شده بود و این نخستین مطالعه‌ای است که در حال بررسی اثرات سلامتی آنها در انسان‌هاست.
پژوهشگران دریافته‌اند که افراد در طول همه‌گیری کرونا، دو برابر سطح این ترکیبات را در خون خود داشتند که به احتمال فراوان به دلیل استفاده گسترده از ضدعفونی‌کننده‌هاست.
این امر باعث شده است که برخی از پژوهشگران این مواد شیمیایی را به عنوان «نگرانی‌های نوظهور» معرفی کنند و به چالش‌های درک کامل خطرات سلامتی این ترکیبات به دلیل تنوع ساختاری گسترده آنها اشاره کنند.
وضعیت مشابهی در مورد بازدارنده‌های شعله ارگانوفسفات وجود دارد که به طور گسترده در محیط و خون انسان، ادرار و شیر مادران شناسایی شده‌اند.
کوهن و همکارانش در مطالعه خود سطوح یک بازدارنده شعله را با تجزیه و تحلیل سطوح یک متابولیت بازدارنده شعله موسوم به BDCIPP در نمونه‌های ادرار کودکان جمع‌آوری شده در نظرسنجی ملی سلامت و تغذیه CDC ایالات متحده بین سال‌های 2013 تا 2018 تجزیه و تحلیل کردند.
تقریباً همه 1763 کودک 3 تا 11 ساله BDCIPP را در ادرار خود داشتند. آنهایی که بالاترین سطوح را داشتند، 2 و 6 برابر بیشتر از کسانی که در معرض کم این ترکیب قرار گرفته بودند، پیامدهای منفی رشد عصبی مانند اختلال عملکرد حرکتی یا نیاز به کمک آموزشی را تجربه کردند.
اما داده‌های مشاهده‌ای فقط می‌توانند به ارتباط اشاره کنند، نه دلایل مستقیم. ضمن اینکه شکاف‌های زیادی در درک ما از چگونگی تأثیر این مواد شیمیایی بر انسان‌ها باقی می‌ماند، زیرا مانند این مطالعه، بیشتر داده‌ها از حیوانات و سلول‌ها می‌آیند.
کوهن و همکارانش استدلال می‌کنند که این دلیل کافی برای ادامه بررسی اثرات سلامتی این ترکیبات به ویژه در کودکان است. آنها می‌گویند: سیستم عصبی مرکزی در حال رشد به طور ویژه به عوامل محیطی حساس است و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی اگر در دوره‌های بحرانی رشد رخ دهد، می‌تواند به شکل ویژه برای کودکان مضر باشد.
این مطالعه در مجله Nature Neuroscience منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/944500/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کانورسیشن: چرا مسقط برای ایران و آمریکا مهم است؟

حمایت 5140 معلم لرستانی از ایتام

آماده باش هلال احمر برای بارندگی شدید و سیل و در 24 استان تا آخر هفته

انهدام 3 باند سرقت احشام در لرستان

زنان سرما را بیش‌تر از مردان تحمل می‌کنند

افزایش مستمری والدین شهدا / جزئیات پرداخت پاداش پایان خدمت و معوقات ایثارگران

اینفوگرافی/ 6 توصیه حیاتی به عابران پیاده که مقصر 44 درصد از تصادفات در تهران هستند

فوربس بررسی کرد: پهپاد جدید ایران؛ «هیرو» یا «لانست»؟

دست بالای طالبان؛ مناقشه آبی ایران و افغانستان وارد فاز جدیدی شد

تولید نفت اوپک آب رفت

مخالفت مجلس با افزایش 10 درصدی تعرفه تاکسی‌های اینترنتی

خبر جدید مجلس برای دارندگان دسته‌چک

پیام تبریک فرمانده سپاه لرستان به مناسبت روز معلم

دو معلم لرستانی برگزیده کشوری شدند

کیهان نوشت: هم‌میهن آمریکا و انتساب رکورد تورمی روحانی به رئیسی!

روزنامه هندی: اشتباه نتانیاهو به ایران فرصت داد بازدارندگی اسرائیل را نابود کند

خبر جدید وزیر صنعت برای بازار خودرو

انتقاد رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس: افزایش نرخ سود به 30 درصد کاملا اشتباه است

معاون وزیر کار: یک ساعت اشتغال در هفته شغل محسوب می‌شود

جزئیات اجرای طبقه‌بندی مشاغل در کارگاه‌ها

چراغ قوه 8 کاره پاور بانک، چراغ قوه، شیشه شکن و ...

تصاویری از مسیر ریلی راه آهن لرستان+فیلم

مصاف خیبر خرم آباد با فجر سپاسی فردا در شیراز

ظرفیت کشت گیاهان دارویی در بیش از 50 نقطه لرستان

رایزنی با سرمایه‌گذاران برای فعالیت در لرستان

امسال همه شهر‌ها و روستا‌های لرستان از نعمت گاز برخوردار می‌شوند

فرسودگی فضای آموزشی در کوهدشت/ 14 مدرسه تخریبی است

مجهز شدن 30 درصد چاه‌های لرستان به دستگاه کنترل هوشمند

تاریخ واریز سود سهام عدالت اعلام شد

سرمقاله فرهیختگان/ پوست موز زیر پای بی‌بی‌سی

سرمقاله ایران/ در ‌جبهه‌های شرقی هیچ‌چیز آرام نیست

سرمقاله شرق/ فرهنگ و زور

سرمقاله اعتماد/ استاد مطهری و لیبرالیسم فرهنگی

سرمقاله رسالت/ منهای دموکراسی به‌علاوه توحش

سرمقاله دنیای اقتصاد/ شاه‌کلید مهار تورم

سرمقاله سیاست روز/ وعده صادق و یادآوری یک تصمیم در دولت پیشین

سرمقاله آرمان ملّی/ پاسداشت مقام معلم

متقاضیان مسکن ملی بخوانند

وزارت کار: مجوز مشاغل خانگی 5 دقیقه‌ای صادر می‌شود

کم آبی در کمین لرستان/ بارش‌های پرتکرار هم حریف خشکسالی نشد

پیام تبریک استاندار لرستان به مناسبت روز معلم

برای نابودی ویروس‌ها پنجره را باز کنید!

دیدار استاندار سمنان با دو خانواده شهید در شهرستان دامغان

مدارس شاهد معلمانی پیش‌قراول در حوزه ایثار و شهادت می‌خواهند

سرمقاله خراسان/ مالیات برخی اقشار از 2 زاویه متفاوت

سرمقاله کیهان/ اسرائیل در گرداب

سرمقاله وطن امروز/ رکوردی که نتانیاهو ثبت کرد

پایانی بر مجوزهای کاغذی با هوشمندسازی دولت

نوای ساز ارکستر سمفونیک تهران در قلعه فلک‌الافلاک می‌پیچد

ویزیت 70 هزار نفر از مردم مناطق کم‌برخوردار لرستان