ندای لرستان
آنگاه‌ که خروش سزار در طغیان کشکان فراموش شد
يکشنبه 26 خرداد 1398 - 10:50:22
ندای لرستان - سیل 12 فروردین در لرستان تنها در امتداد کشکان ویرانی نداشت اگرچه به واسطه گستردگی جغرافیایی و وجود سکونتگاه‌های شهری و روستایی در مسیر کشکان طغیانش بیشتر به تصویر کشیده شد و ویرانیش هم بیشتر بود؛ اما لرستان در فروردین حال و هوای بحران داشت هشدارها و جلسات متعدد گویای حجم خطرناک حادثه‌ای بود.
شب یازدهم جلسه ستاد بحران در استانداری لرستان با حضور معاون اول رئیس جمهور تا پاسی از شب ادامه یافت، بامداد 12 فروردین آسمان لرستان یکپارچه بارندگی شد بر خلاف پیش‌بینی آب‌گرفتگی شهرستان دورود و توصیه معاون اول به مدیران مبنی بر حفاظت از جان مردم دورود موج حادثه جغرافیای استان از شمال تا جنوب و شرق تا غرب را در بر گرفت اما به واسطه حضور مداوم صداوسیما در خرم‌آباد و مسیر کشکان نگاه‌ها معطوف به شهرستان پل‌دختر و معمولان شد هرچند قطع ارتباط خطوط مخابراتی و شبکه‌های تلفن همراه نگرانی را مضاعف کرد ولی بعد از 24 ساعت خبرها حکایت از ویرانی‌های گسترده داشت.
رودخانه سزار یکی از مسیرهای سیلاب در دل کوهستان بود. رود سزار از سه‌شاخه ماربره، تیره و سبزه تشکیل شده است. پیوستن آبراهه‌های متعدد و از جمله رودخانه ازنا در منطقه الیگودرز، رودخانه ماربره را پدید می‌آورند و این رودخانه در جهت غرب به‌طرف شهر درود در استان لرستان جریان می‌یابد. شاخه دیگر رودخانه سزار، رودخانه تیره نام دارد که از شاخه‌های فرعی کله‌رود، سیلاخور، آبسرده و بیاتون تشکیل می‌شود. سرچشمه رودخانه تیره از منطقه بروجرد است و در ادامه مسیر رودهای کوچکی نیز به سزار وارد می شود.
اما روز 12 فروردین در دل کوهستان خروش سزار بیشتر از همیشه فوران کرد و در مسیر خود هر آنچه تأسیسات زیر بنایی، پل، جاده، و برخی روستاها را تخریب کرد تا به هفت تنگ رسید آنجا که رود از تنگه باریک باید عبور می‌کرد و ظرفیت خروج نداشت آب وارد روستا شد و منازل زیر آب رفت تنها پل ارتباطی چوبی سه روستای دیگر پاره، ایدر وگرکر را شکست و با خود برد اگرچه ساختمان‌های مسکونی روستای تنگ هفت متعلق به ایستگاه راه‌آهن است اما برخی از افراد سالمند نیز در این روستا سکونت دارند.
 قرصم بسحاق زنی 72 ساله بی‌سرپرست از آب‌گرفتگی منزلش می‌گوید که وسایلش را آب خراب کرده، زلیخا بسحاق 70 ساله می‌گوید آب یخچال و وسایل برقی را از بین برده و در گرمای تابستان هیچ وسیله سرمایشی ندارد.
مهمتر از وسایل ضروری خانه‌های متعلق به راه‌آهن است که در حاشیه رود سزار قرار گرفته و حالا نهادهای حمایتی و بنیاد مسکن به علت آنکه افراد مالکیتی بر ساختمان ندارند نه تسهیلات تعمیری پرداخت می‌کند و نه ساخت‌وساز جدید در مکانی دیگر.
خروش سزار تنها راه ارتباطی سه روستا ی بعد از هفت تنگ را که یک پل چوبی دست‌ساز و البته خطرناک را از هم گسیخت و به صخره‌های کوه پایه آویزان کرد تا جایی که مدت یک‌ماه بعد از سیل سه روستای پاره، ایدر، گرکر هیچ گونه ارتباط و راهی به بیرون از روستا و حتی ایستگاه راه‌آهن نداشتند.
محمد، مازیار، داریوش سه دانش‌آموز ساکن در مدرسه راهنمایی هفت تیر اهل روستای پاره از روزهای سخت و گذر از پل چوبی برای درس خواندن می‌گویند که هر روز یک ساعت پیاده‌روی تا روستای خود داشتند.
داریوش حاجیوند کلاس سوم راهنمایی از روزهای پس از سیل که مدارس باز شد می‌گوید که بیشتر روزها از خانه تا رود سزار می‌آمدیم اما شدت جریان آب و شکستن پل چوبی مانع رفتن به مدرسه می‌شد. تا یک ماه بعد که به واسطه کمک خیرین پل جدید فلزی معلق با استفاده از سیم فولادی و سازه‌های آهنی نصب شد اما دیر و سه نفر از دختران همکلاسی دیگر حاضر نشدند به کلاس درس بیایند.
عبور از پل معلق و پیاده‌روری یک تا سه‌ساعته موجب ترک تحصیل دختران شد و حالا ما سه نفر شب را در یکی از اتاق‌های مدرسه استراحت می‌کنیم.
مجید حیدری 62 ساله ساکن تنگ هفت از نداشتن پل ارتباطی ایدر در مسیر راه دسترسی سد بختیاری می‌گوید: پل ارتباطی به خاطر ایستگاه عملیات ساختش شروع شده اما نیمه‌کاره رها شده است.
خروش سزار در مسیر خود روستاهای چم سنگر، ایستگاه کشور، تنگ پنج و زیرساخت‌های عمرانی را ویران کرد اما کانون توجه مسئولین قرار نگرفت و مطالبه‌گری و مستندات سیل برروی گوشی‌های تلفن همراه مانده تا اگر مدیری سال‌های دیگر از این مسیر گذر کرد نشانش دهند که خروش سزار با آن‌ها چه کرده است.
بهنام فروتن نیا
انتهای پیام

http://www.Lor-Online.ir/fa/News/96934/آنگاه‌-که-خروش-سزار-در-طغیان-کشکان-فراموش-شد
بستن   چاپ