ندای لرستان
آزادسازی حریم پل تاریخی قلعه حاتم بروجرد 40 میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد
شنبه 11 خرداد 1398 - 11:37:17 AM
ایرنا

ندای لرستان- حجت الله یارمحمدی  افزود: تبدیل پل تاریخی قلعه حاتم به عنوان محور گردشگری از طرح‌های مطرح شده قدیمی در حوزه گردشگری این شهرستان است که با اجرای این طرح به عنوان یک جاذبه طبیعی و تاریخی در جذب توریست و گردشگر نقش مهمی خواهد داشت.

وی اظهار داشت: برای تبدیل این پل به عنوان یک جاذبه مهم گردشگری ابتدا باید راه دسترسی به آن آماده شود ک برای تحقق این مهم بیش از 40 میلیارد ریال اعتبار نیاز است.

یارمحمدی بیان کرد: اقدامات اولیه برای ایجاد راه دسترسی به این پل تاریخی انجام شده و در سالهای اخیر 10 فصل مرمت این پل تاریخی صورت گرفته و نیاز به مرمت اضطراری ندارد.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بروجرد اضافه کرد: از مشکلات مهم این پل نبود راه دسترسی است که به دلیل وجود معارض و نیز برخی مشکلات با پیمانکار تا کنون اقدام عملی برای ایجاد راه دسترسی صورت نگرفته است.

یارمحمدی ادامه داد: تلاش خواهد شد تا راه دسترسی به این پل با استفاده از مصالح سنتی و بوم آور و حفظ فضای کنونی ساماندهی شود.

وی یادآور شد: ایجاد پل کمکی برای تردد احشام و اهالی روستا برای کاستن از بار پل قلعه حاتم در کنار این پل و به منظور حفاظت از پل تاریخی از دیگر اولویت‌های اجرایی است.

وی افزود: در این طرح که به وسعت هفت کیلومتر در چند فاز اجرا می‌شود حریم رودخانه به‌عنوان مرکز آن در نظر گرفته شده است.

 در شمال غربی شهرستان بروجرد در فاصله 5 کیلومتری این شهر پلی قدیمی و کهن را می‌بینید که به قلعه حاتم معروف است و نسبت به پل‌های مشابه دیگر ویژگی های منحصربفرد دارد.

این پل به بیشتر از همه برای انتقال آب رودخانه‌ی بالا دست روستا به شهر بروجرد طراحی شده است. در اطراف این پل طبیعت زیبا و مناظر خیره کننده، چشم اندازهای بی بدیلی را خلق کرده‌اند که چشم‌ها از دیدنش سیر نمی‌شود.

پل قلعه حاتم بر روی رودخانه باغ شاه بنا شده، کاربری این پل با همه ی پل‌های منطقه فرق دارد؛ در واقع در طول تاریخ کمبود بارش‌ها در کشور باعث شده تا همیشه ایرانیان به ذخیره و انتقال آب اهمیت زیادی دهند که از جمله‌ی آنها ساخت قنات‌های بسیار در نقاط مختلف ایران است. اما خلاقیت مردم ایران برای ذخیره و انتقال آب تنها به ساخت قنات محدود نشده است، این پل آب شرب رودخانه بالا دست روستای قلعه حاتم را به شهر بروجرد منتقل می‌کرد و با گذر از رودخانه‌ای بزرگ‌تر مانع سرریز شدن آب به رود می‌شد تا آب تمیز و شرب را به صورت رو گذر به سمت شهر ببرد. آب رودخانه‌ی زیر پل برای محصولات کشاورزی استفاده می‌شد و در واقع این پل مانعی برای ترکیب آب شرب و زراعی بود.

در دهه 1370 اهمیت تاریخی این پل نظرها را دوباره به خود جلب کرد و با ملی شدن این بنا مرمت و نوسازی آن در دستور کار قرار گرفت. پل قلعه حاتم از آثار ملی ایران است که کسی از زمان دقیق ساخت اولیه آن خبر ندارد اما چیزی که امروز از این پل باقی مانده احتمالاً به زمان قاجار برمی گردد.

پل قلعه حاتم با طول 261 و عرض 2٫5 متر، پلی آجری و سنگی است که بیشتر به هدف انتقال آب ساخته شده است. برای ساخت این پل از آجر و سنگ استفاده شده که با آهک و ملات ساروج بر روی هم قرار گرفته‌اند. اندازه‌های آجرهای هر چشمه حدود 22 در 22 سانتی متر است و برای ساخت دو یال شرقی و غربی آن هیچ آجری استفاده نشده و مصالح اش سنگ است. پل جوی باریکی از جنس سنگ دارد که آب را از غرب به شرق منتقل می‌کند. در ظاهر به نظر نمی‌آید که پل شیب زیادی داشته باشد ولی شیب لازم برای هدایت آب با کاهش ارتفاع سنگ‌های جوی آب تأمین شده است. برای ساخت پایه‌های پل از آهک استفاده شده تا گذر آب نه تنها باعث سستی اش نشود بلکه آن را محکم‌تر کند. مکان برخورد هر پایه پل با آب رودخانه‌ی پایین به صورت یک شش ضلعی و از سنگ ساخته شده که در قسمت شمال یعنی محل ورود آب دارای تیزی بیشتری هستند. در واقع، محل تلاقی پایه‌ها با آب در قسمت ورودی به شکل مثلثی و در خروجی به شکل بیضی می‌باشد.


http://www.Lor-Online.ir/fa/News/94064/آزادسازی-حریم-پل-تاریخی-قلعه-حاتم-بروجرد-40-میلیارد-ریال-اعتبار-نیاز-دارد
بستن   چاپ