ندای لرستان
نقش بسیار موثر شیب 11 درصدی در سیل‌خیزی لرستان
چهارشنبه 11 ارديبهشت 1398 - 05:03:14
ندای لرستان - معاون آبخیزداری منابع طبیعی لرستان گفت: تخریب پوشش گیاهی از دلایل تشدید سیل در استان است.
به گزارش ایسنا منطقه لرستان، مهندس محمد حسین بابایی در همایش منطقه‌ای مدیریت سیل و مطالبات استانی که در دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه لرستان برگزار شد اظهار کرد: لرستان 1.7 درصد مساحت کل کشور را دارد که 58.11 درصد از مساحت استان در حوضه سد کرخه (زیرحوضه‌های کشکان و سیمره) و 41.79 درصد در حوزه سد دز (زیرحوضه‌های سزار، تیره و ماربره) است.
وی ادامه داد: براساس تقسیم‌بندی‌ها لرستان دارای 384 زیرحوضه بزرگ و کوچک است.
معاون آبخیزداری منابع طبیعی با اشاره به اینکه عوامل طبیعی و انسانی از عوامل بروز سیلاب و تشدید خسارات آن در لرستان شده است، افزود: عوامل طبیعی در تعیین الگوی رواناب در رودخانه‌ها و حوضه‌های آبخیز تاثیر زیادی دارند و مهم‌ترین این عوامل که نقش بسزایی در تولید رواناب در استان دارند خصوصیات زمین‌شناسی و خاک‌شناسی است.
بابایی گفت: در گستره لرستان، سازندهای متعددی ازجمله سازندهای گورپی، امیران، کشکان، گچساران و آغاجاری وجود دارد که بخش وسیعی از مساحت این استان را دربر می‌گیرد که به علت گسترش طبقات ریزدانه و نفوذناپذیری مارنی و سیلیت ستونی در این تشکیلات، معمولاً رواناب زیادی تولید می‌شود که در بروز و ظهور سیلاب بسیار موثر است.
وی گفت: عوامل فیزیکی و توپوگرافیک به طور مستقیم در رفتار هیدرولوژیک آبخیزها به ویژه ذخیره موقت آب ناشی از بارندگی و سرعت هدایت به خارج از حوضه و حجم سیلاب از طریق سیستم رودخانه‌ای، اثراتی بارز دارند.
بابایی شیب را یکی از عواملی دانست که در زمان جریان سطحی و تراکم یا تمرکز را در رودخانه‌ها و حوضه‌های آبخیز کنترل می‌کند، افزود: لرستان استانی کوهستانی است که شیب متوسط آن 11 درصد است و این عامل طبیعی در سیل‌خیزی آن نقش بسیار موثری دارد.
 معاون آبخیزداری منابع طبیعی لرستان بیان کرد: ساخت و سازهای غیراصولی در حریم و بستر رودخانه‌ها و مسیل‌ها، برداشت بی‌رویه و غیراصولی مصالح رودخانه‌ای، تخلیه زباله و نخاله در بستر رودها و مسیل‌ها، ورود مستقیم فاضلاب‌های شهری و روستایی به رودخانه‌های استان، احداث راه‌های غیراصولی و طراحی نامناسب سازه و تأسیسات آبی در بسترهای بزرگ سیلابی ازجمله عوامل انسانی در تخریب منابع طبیعی هستند.
وی با اشاره به اینکه در لرستان به دلیل مسائل و مشکلات اجتماعی امکان آبخوان‌داری وجود ندارد، گفت: به لحاظ اعتباری نیز وضعیت آبخیزداری لرستان صفر است، این درحالیست که اعتبارات ملی رشد کردند اما اعتبارات استانی کاهش یافته است.
بابایی گفت: تخریب پوشش گیاهی یکی از دلایل تشدید سیل است که شاهد کوچ دامداران از استان خوزستان به لرستان هستیم و این امر پوشش گیاهی ما را در معرض تهدید قرار داده است.
انتهای پیام

http://www.Lor-Online.ir/fa/News/92433/نقش-بسیار-موثر-شیب-11-درصدی-در-سیل‌خیزی-لرستان
بستن   چاپ