ندای لرستان
حجم سدهای ساخته شده در استان 4 دهم درصد است
سه شنبه 10 اردیبهشت 1398 - 9:51:01 AM
ایسنا
ندای لرستان- دکتر امیرحمزه حقی‌آبی در همایش منطقه‌ای مدیریت سیل و مطالبات استانی که در دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه لرستان برگزار شد، اظهار کرد: بارندگی‌های اخیر یک ناهنجاری اقلیمی بود که اقلیم‌شناسان روی آن بحث دارند.
 
وی با بیان اینکه گفته می‌شود وارد دوره ترسالی شدیم که اصلاً وجاهت ندارد، ادامه داد: با فرض اینکه وارد دوره ترسالی هم شدیم سوالی که مطرح می‌شود این است که آیا دوره ترسالی جز مصیبت چه چیزی برای لرستان دارد؟
 
عضو هیأت علمی دانشگاه لرستان با اشاره به اینکه امسال در لرستان بیشترین میزان بارندگی را در کل کشور داشت، افزود: توزیع مکانی و زمانی بارندگی در استان مناسب نیست به عنوان نمونه ایستگاه کشور همیشه بارندگی بیشتری در طول سال دارد و سبب می‌شود میانگین بارندگی استان بالا برود  واین ایستگاه 11 درصد وسعت استان بارندگی دارد که از لرستان خارج می‌شود.
 
خشکسالی و سیل در لرستان دو روی یک سکه‌اند
 
حقی‌آبی با بیان اینکه  خشکسالی و سیل در لرستان دو روی یک سکه‌اند، بیان کرد: باید ما کلان‌‌نگر باشیم تنها کنترل سیلاب فقط مطرح نیست بلکه بحث مدیریت آب در استان در سطح کلان باید دیده شود نه در استان، به عنوان دانشگاه در استان باید کلان‌نگر باشیم.
 
استاد گروه مهندسی آب دانشگاه لرستان گفت: بارندگی دورود نیز که نماینده 9 درصد وسعت استان است به سزار و بختیاری می‌ریزد و از استان خارج می‌شود و پلدختر امسال برخلاف اقلیم متفاوتی که دارد پرباران‌ترین نقطه استان بود و با ت.جه به اینکه در جنوب استان است بارندگی آن بدون هیچ استفاده‌ای از استان خارج می‌شود.
 
حقی‌آبی عنوان کرد: سوالی که مطرح است این است که چرا در استانی که 12 درصد آب‌های سطحی کشور در آن جریان دارند در حالیکه حجم سدهای ساخته شده آن 4 دهم درصد است و این با کدام معیار عدالت‌مندانه هم‌خوانی دارد؟ این در حالیست که میزان اراضی آبی کشور 46 درصد است و میانگین اراضی آبی استان 23 درصد است.
 
نقش مخازن لرستان در معیارات خشکسالی و مدیریت بحران نادیده گرفته شده است
 
وی با بیان اینکه  آیا پلدختر امروز از سیل آسیب‌دیده از کم‌آبی آسیب نمی‌بیند؟ در پلدختر هم سیل داریم هم خشکسالی، پس راهکار ما باید جامع‌نگر باشد، تصریح کرد: آیا بارندگی‌ها در ذخیره آب زیرزمینی تاثیری داشت؟ جواب منفی است چون زمین در بارندگی اول اشباع شده بود و این بارندگی انگار روی آسفالت قرار می‌گرفت.
 
این مدرس دانشگاه افزود: در بحث خشکسالی کلاهی که همیشه بر سر لرستان می‌رود این است که در لرستان خشکسالی مکانی زمانی داریم و نقش مخازن در معیارات خشکسالی و مدیریت بحران نادیده گرفته شده است.
 
حقی‌آبی بیان کرد: در بحث سدسازی چرا تخصیص‌های استان بلوکه شدند؟ چرا تخصیص سد معشوره را که با مکافاتی اخذ کردیم وزارت نیرو آن را بلوکه کرده است؟ درحالیکه اگر سد معشوره احداث می‌شد براساس آمار آب منطقه‌ای لرستان 50 درصد آبی که به پلدختر می‌رفت کاهش می‌یافت و سیلابی که به خوزستان اینقدر خسارت به دنبال نداشت.
 
استاد گروه مهندسی آب دانشگاه لرستان اضافه کرد: 64 درصد روان‌آب‌های ورودی به سد کرخه از بهمن تا اردیبهشت ماه است می‌توانیم بخشی از مخزن را برای سیلاب درنظر بگیریم.
 
بخشی از درآمد سدهای مخزنی پایین‌دست صرف خسارات سیلاب بالادست شود
 
این مدرس دانشگاه گفت: به مدیران ارشد و نمایندگان پیشنهاد دادیم که بخشی از درآمد سدهای مخزنی پایین‌دست صرف خسارات سیلاب بالادست شود. صرف خود طرح‌های مهندسی رودخانه و کنترل سیلاب بالادست شود.
 
حقی‌آبی افزود: حجم کل سدهایی که در لرستان ساخته شده 206 میلیون مترمکعب است که با احتساب سدهای در دست ساخت و در دست مطالعه میزان این حجم  870 میلیون مترمکعب خواهد بود، سوالی که اینجا مطرح می‌شود این است که چرا این آب را نمی‌گذاریم در لرستان بماند.
 
عضو هیأت علمی دانشگاه لرستان بیان کرد:  950 میلیون سهم لرستان از کرخه است و این آب به استانی پایین‌دست می‌رود که مشکل زهکشی دارد و آب روی اراضی‌ای قرار می‌گیرد که شور است  در حالیکه اعلام شده است لرستان جزو 6 استانی است که مستعدترین خاک را از لحاظ اقلیم و توپوگرافی دارد در حالیکه بخش از اراضی استان پایین‌دست جزو اراضی متوسط کشور محسوب می شود.
 
وی خاطرنشان کرد: آبی که اینجا داریم با بهترین راندمان رها می‌کنیم تا به استان پایین‌دست برود و سپس در آنجا زهکشی  و آبشویی کنیم و هزینه‌های طرح‌های آبیاری را انجام دهیم که جای بسی سوال دارد.

http://www.Lor-Online.ir/fa/News/92390/حجم-سدهای-ساخته-شده-در-استان-4-دهم-درصد-است
بستن   چاپ