ندای لرستان
اقدامات بعد از سیل در مزارع و باغات
دوشنبه 9 اردیبهشت 1398 - 2:54:35 AM
ایسنا
ندای لرستان - رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان گفت: یکی از پیامدهای سیل اخیر غرقابی شدن مزارع، باغ‎ها و اراضی کشت نشده است.
دکتر مراد سپهوند  اظهار کرد: یکی از پیامدهای بارندگی شدید و سیل اخیر پدیده غرقاب شدن مزارع، باغ‎ها و اراضی کشت نشده است.
وی با بیان اینکه به غرقاب شدن در صورت پایداری و طولانی شدن ماندابی (ponding) گفته می‎شود که به دلیل طغیان رودخانه‎ها یا ورود هرزآب بالادست شیب‎دار و یا در اثر شدت و میزان بالای بارش و پائین بودن سرعت نفوذ آب در خاک(معمولا در اثر بافت سنگین تا خیلی سنگین و شرایط شور و قلیا) به وجود می‎آید، افزود: در این شرایط تجمع آب متغیر است به طوری‎که گاه همه کانوپی گیاه را می‎پوشاند.
سپهوند ادامه داد: اگر آب ورودی به مزارع و باغات همراه خود رسوب داشته باشد، آثار زیان بارتری برای گیاهان دارد.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان بیان کرد: در حالت غرقاب، منطقه ریشه از آب اشباع شده و تقریبا کل خلل و فرج خاک در ناحیه توسعه ریشه و حتی فراتر از آن، پر آب می‎شود.
وی با بیان اینکه جایی برای هوا باقی نمی‎ماند و بنابراین گیاه اصطلاحا دچار خفگی می‎شود، اضافه کرد: اگر حالت غرقاب بعد از 2-3 روز برطرف شود مشکل خاصی برای گیاه به وجود نمی‎آید البته به شرطی که حجم رسوب همراه کم بوده و پیکره گیاه توسط رسوب پوشانده نشده باشد.
سپهوند با اشاره به اینکه درختان به دلیل ریشه‎های عمیق‎تر و گسترده‎تر نسبت به حالت غرقاب مقاوم‎تر از گیاهان زراعی هستند، ادامه داد: با مشاهده وضعیت غرقاب در مزارع و باغ‎ها باید به فکر چاره جویی بود وگرنه گیاهان زراعی و باغی لطمه می‎بینند و حتی ممکن است دچار مرگ بر اثر کمبود اکسیژن شوند.
عضو هیئت عامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان بیان کرد: باید بسته به عمق تجمع آب و میزان حساسیت گیاه باید برای رفع حالت غرقاب اقدام کرد.
وی با بیان اینکه تجمع پراکنده و کم ‎عمق آب در صورتی که بارندگی تداوم نداشته باشد، بر اثر تبخیر و نفوذ تدریجی آب در خاک برطرف شده و مسئله خاصی برای گیاه پیش نمی‎آید، ادامه داد: در مزارع و باغات باید راه ورود آب بسته شود و مسیر خروج آن را به هر شکل ممکن باز کرد.
سپهوند بیان کرد: اگر امکان ایجاد نهرهایی تا عمق 30-40 سانتی‎متر به عنوان زه‎کش سطحی وجود داشته باشد می‎توان غرقاب‎های متوسط را بر طرف کرد اما چنانچه شدید است، عمق زه‎کش‎ها را تا بالای 50 سانتی‎متر هم می‎توان درنظر گرفت.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان خاطرنشان کرد: اگر بر اساس مطالعه و تجربیات قبلی، منطقه غرقاب ‎خیز تشخیص داده شده باشد، بهتر است با نظر کارشناسان مربوطه سازه‎های مناسب مانند سیل برگردان و دیواره سازی کناره رودخانه و... از قبل انجام گیرد.
وی با بیان اینکه هر اقدامی که موجب نفوذ دادن آب و تخلیه آن از منطقه ریشه شود مانند حفر چاله‎های نیمه عمیق و احداث زه‎کش‎های عمیق توصیه می‎شود، افزود: در این حالت به تغذیه آب‎های زیرزمینی هم کمک می‌‎شود.
سپهوند خاطرنشان کرد: اگر حالت غرقاب در اراضی کشت نشده اتفاق افتاده است، می‎توان تا قبل از کشت بعدی صبر کرد. این کار باعث تغذیه سفره‎های آب زیرزمینی و خفه شدن علف‎های هرز می‎شود.
این محقق با اشاره به اینکه غرقاب شدن اراضی در مواردی مانند زمانی که قصد کشت برنج داشته باشند موجب خوشحالی کشاورزان می‎شود، ادامه داد: معمولا غرقاب شدن همراه با نهشته شدن رسوبات هم هست. اگر ضخامت این نهشته‏‎ها کم است، می‎توان آنها را با زدن شخم با خاک زمین اصلی مخلوط کرد. البته سنگ‎ها، قلوه سنگ‎ها و سنگریزه‎های درشت را باید جمع آوری و از مزرعه خارج کرد.
وی با بیان اینکه اگر غرقاب شدید بوده و راهی برای رفع آن پیدا نکرده‌ایم و گیاه زراعی از بین رفته، بهتر است به فکر شخم زدن زمین و انجام یک کشت بهاره باشیم، ادامه داد: مورد خیلی مهم اثر غرقاب بر گیاه، تاثیر آن بر ظاهر گیاه خصوصا مزارع گندم، جو و کلزا در استان است.
سپهوند ادامه داد: مشاهده می‎شود که مزرعه از نظر رنگ یک ‎ دست سبز نیست و رگه‎‎ها و لکه‎های سبز کم رنگ متمایل به زرد در مزرعه کاملا دیده می‎شود. این همان جاهایی است که غرقاب موجب ضعیف شدن گیاه در اثر کمبود اکسیژن و کمبود عنصر نیتروژن شده است.
این پژوهشگر گفت: حتما کارشناسان باید کشاورزان را تشویق کنند که حتی اگر کود سرک داده‎اند یک بار دیگر لکه‎ها و رگه‎های متمایل به زرد مزرعه را کود سرک بدهند.
انتهای پیام

http://www.Lor-Online.ir/fa/News/92341/اقدامات-بعد-از-سیل-در-مزارع-و-باغات
بستن   چاپ