ندای لرستان
6 هزار گردشگر نوروزی از مجموعه حمام گپ خرم آباد دیدن کردند
چهارشنبه 7 فروردین 1398 - 12:46:14 PM
ایرنا
ندای لرستان- احسان ناصر  افزود: در این مدت مجموعه حمام گپ پذیرای گردشگران داخلی و خارجی بوده که علاوه بر بازدید از فضای تاریخی، خدمات گردشگری و پذیرایی به آنان ارائه شده است.
وی اظهار داشت: این مجموعه جزء بناهای واگذار شده به بخش خصوصی می باشد که سال 94 سرمایه گذاری و مرمت اصولی آن انجام و عمر دیوارهای جنوبی آن به 150 سال افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه بازدید از مجموعه حمام گپ رایگان است تصریح کرد: این حمام 400 سال قدمت دارد که تا حدود 30 سال گذشته مورد استفاده قرار می گرفت.
ناصر در خصوص اجرای طرح توسعه به ویژه در اطراف حمام گپ افزود: سرمایه گذاری و بهره برداری از این طرح به صورت ` بی او تی` بوده و بخش خصوصی امکان اجرای طرح توسعه را ندارد بلکه موظف است در سال های قرارداد و بهره برداری از بنا، مرمت و نگهداری ان را بر عهده بگیرد.
وی توضیح داد: بناهای تجاری و قدیمی اطراف حمام به این سازه آسیب می زنند که باید خریداری و ساماندهی شوند اما بخش دولتی بودجه کافی برای اجرای این طرح ها را ندارد.
وی حمام گپ را از زیرساخت های گردشگری در لرستان برشمرد و افزود: چندین ساختمان تحت تملک میراث فرهنگی در حد فاصل حمام تا قلعه فلک الافلاک وجود داد که چنانچه مرمت و احیا شوند، می توان یک مسیر گردشگری از حمام گپ تا قلعه را ایجاد کرد.
ناصر با اشاره به بازدید رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از مجموعه حمام گپ و ابراز رضایت وی از کاربری این مجموعه تصریح کرد: روند واگذاری طرح های گردشگری لرستان به بخش خصوصی کند است که چنانچه در این راستا اقدام اساسی صورت گیرد، تحول قابل توجهی در این حوزه ایجاد خواهد شد.
وی ادامه داد: اشتغال زایی مستقیم حمام به 40 نفر رسیده که علاوه بر این، فرهنگ های اصیل لری از جمله سنت های آیینی، موسیقی و غذاهای محلی در این مجموعه به گردشگران معرفی شده و بسیار مورد استقبال قرار گرفته است.
قراردادهای بی او تی(BOT) در زبان ساده به قراردادهای ساخت، بهره برداری، انتقال و واگذاری گفته می‌شودکه در این نوع از قراردادها شرکت و یا مجموعه ای از شرکت‌‌ها پس از اخذ امتیاز، پروژه‌‌های سنگین مالی را اجرا خواهند کرد.
اینگونه شرکت‌‌ها پس از طی شدن بازه زمانی محدودی از پروژه‌‌های مذکور نفع خواهند برد و سپس پروژه را به طوری که امکان فعالیت کامل بر روی آن وجود داشته باشد به صورت بلاعوض آن را به طرف دیگر واگذار می‌کنند که اغلب طرف دیگر دولت و یا شرکت‌‌های خصوصی وابسته به دولت است.
حمام گپ (حمام آسیا) مربوط به دوره صفویه است و در خرم‌آباد، میدان گپ، در مجاورت خیابان حافظ واقع شده و این اثر در تاریخ 17 خرداد 1378 با شمارهٔ ثبت 2357 به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
حمام تاریخی گپ (آسیا) که بخش اصلی آن بر روی چهارستون سنگی قرار گرفته، در دوران صفویه ساخته شده است.
این حمام به وسیله چند پله ارتباطی از خیابان مجاور (خیابان حافظ) به سربینه مرتبط می‌گردد که در حدود سه متر از سطح خیابان پائین‌تر است. در گوشه شمال شرقی ورودی حمام گرم (در حد فاصل حمام گرم و حمام سرد) فضایی کوچک با پوشش تاقی ساخته شده که بخشی از آن جهت استقرار دلاک و بخشی دیگر جهت انجام کارهای نظافتی تعبیه شده است.
علاوه بر این‌ها این گونه فضاهای حد فاصل در حمام‌های قدیمی، جلوگیری از تغییر هوای ناگهانی حمام گرم و سرد بوده که معمولاً پس از استحمام و خروج از حمام گرم به فضایی سردتر از حمام گرم و گرم‌تر از حمام سرد وارد می‌شده‌اند تا از ناراحتی‌هایی که ممکن بوده در اثر این تغییر هوای ناگهانی بوجود آید، جلوگیری شود.
حمام گرم از نظر فضاهای داخلی شبیه حمام سرد است که بخشی از آن به دلیل استفاده از آب شهری به دوش‌های خصوصی تبدیل شده و ورودی خزینه نیز مسدود گردیده است.
این حمام همچنین دارای دو چال حوض (فضایی برای شنا که آب آن نه خیلی گرم و نه خیلی سرد بوده) بوده که در حال حاضر مسدود می‌باشند.
از سوی دیگر بخش اصلی حمام در مرکز بنا بر روی چهارستون سنگی قرار گرفته که در چهار جهت آن، چهاررختکن با پلان صلیبی قرار دارند و پوشش رختکن تاق و تویزه است و فضای چهارضلعی مرکزی نیز به وسیله کاربندی به پلان گرد تبدیل شده است.
در مرکز گنبد این حمام جامخانه‌ای قرار دارد که نور فضای داخلی را تأمین می‌کند و ورودی دیگری نیز در گوشه جنوب شرقی قرار دارد که به پشت حمام گرم و بخش تون حمام راه دارد.
این نکته ضروری است که فضای تون به وسیله موتور و نفت سیاه حرارت مورد نیاز برای حمام را در سال‌های گذشته فراهم می‌نمود. البته در زمان ساخت حمام سوخت مورد نیاز چوب، هیمه، خار و خاشاک و مواد سوختی مشابه بودند که فضاهای انبار مورد نیاز آن‌ها هنوز هم باقی است.
حمام صفویه گپ به شماره 2357 در فهرست آثار تاریخی به ثبت ملی رسیده است.
این حمام قدیمی با واگذاری به بخش خصوصی به عنوان یک مجموعه فرهنگی و پذیرایی در شهر خرم‌آباد تغییر کاربری یافته است

http://www.Lor-Online.ir/fa/News/89443/6-هزار-گردشگر-نوروزی-از-مجموعه-حمام-گپ-خرم-آباد-دیدن-کردند
بستن   چاپ