ندای لرستان
ازدواج به اذن بزرگترها...
دوشنبه 13 اسفند 1397 - 10:25:51 AM
ایسنا
ندای لرستان- کودکانی که هنوز دنیا را لمس نکرده‌اند و در رویا سیر می‌کنند و با بازی‌های بچگی خوش هستند باید همبستری را تجربه کنند و دیگر خبری از لی‌لی و لالایی نیست و خودشان لالایی خوان می‌شوند.

لالایی‌هایی که درد دارد، خون دارد، گریه دارد، کتک دارد و خیلی‌ داردهای دیگر اما زندگی ندارد، عشق ندارد، لذت ندارد و باید به اجبار در کودکی سوخت و ساخت را تجربه کنند و دم نزنند تا کسی بیدار نشود.

کسانی‎که خودشان را در این قضیه به خواب زده‌اند، بعید می‌دانم بیدار شوند و شاهد به‌دار شدن کودکانی هستند که درکی از زندگی مشترک ندارند و به جای بچه، بازی می‌خواهند و به جای مادر شدن، مادر!

طبق قانون مدنی ایران حداقل سن ازدواج برای دختران 13 سال و برای پسران 15 سال است اما با مراجعه به دادگاه و تقاضای صدور حکم رشد، قاضی چند سوال از کودک می‌پرسد و حکم رشید بودن را برای وی صادر می کند و بدین ترتیب اجازه ازدواج وی داده می‌شود.
  9ماهه امسال، ازدواج سه دختر کمتر از 10 سال در لرستان به ثبت رسیده است که گواهی رشد را از دادگاه گرفته‌اند. این آمار وقتی جالب می‌شود که 670 مورد ازدواج دختران 10 تا 14 ساله بوده و 3173 ازدواج برای دختران 15 تا 19سال به ثبت رسیده است.

البته این آمار در بین پسران لرستانی نیز بالاست و 8 مورد ازدواج در بین سنین 10 تا 14 سال ثبت شده و 445 مورد نیز 15 تا 19 سال داشته‌ایم.

همان‌طور که از آمار فوق برمی‌آید، کودک همسری در لرستان هنوز هم رواج دارد و برخی‌ها به جای عروسک‌بازی یا سایر بازی‌های کودکانه باید شوهرداری کنند.

کودک‌همسری تبعات ناگواری دارد

فرهاد طهماسبی، یک جامعه شناس در این خصوص  گفت: کودک‌همسری موضوعی شرعی و حقوقی است، کسانی به لحاظ شرعی معتقدند با توجه به سن تکلیف فرد می‌تواند ازدواج کند.

وی اضافه کرد: در بُعد "کفو بودن" افراد باید هم‌سطح و شرایط همدیگر و وظایف زناشویی را داشته باشند، اگر نتوانند انجام دهند آن وقت سن شرعی معنا پیدا نمی‌کند.

طهماسبی افزود: به لحاظ بُعد حقوقی باید فرد شرایط لازم را برای ازدواج از نظر اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی داشته باشد و بداند آیین حقوق مدنی در مورد تشکیل خانواده چه گفته و از این لحاظ با چالش‌هایی مواجه‌ایم که البته  قوانین حقوقی ما در این راستا ناقص است.

این مدرس دانشگاه با بیان اینکه امروز کودک‌همسری در بین مردان هم رواج پیدا کرده، اضافه کرد:  البته به لحاظ اخلاقی این کار پسندیده نیست و مورد مذمت فراوان جامعه قرار می‌گیرد و از نظر ارتباطات اجتماعی این موضوع قابل قبول نیست و باید اصلاح شود؛ وقتی کودک‌همسری را رواج می‌دهیم روابط اجتماعی مختل می‌شود. ارتباطات اجتماعی ما در سنین خاصی رواج پیدا می‌کند نه در سن کودکی!

وی با اشاره به اینکه آمار سازمان ثبت احوال حاکی از آن است که در پنج سال اول ازدواج، 30 تا 40 درصد طلاق‌ها در این رنج رخ می‌دهد، خاطرنشان کرد: ارتباط کودک‌همسری با افزایش طلاق را نمی‌توان با قاطعیت بیان کرد چون تعداد کودکانی که ازدواج می‌کنند قابل توجه نیست.

طهماسبی در ادامه گفت: در جمعیت لرستان 300 هزار نفر در سن ازدواج قرار دارند و یک صدم درصد آنها منجر به کودک‌همسری می‌شود، البته عوامل فقر فرهنگی و اقتصادی در این مهم تاثیر دارد.

این جامعه شناس با بیان اینکه موضوع کودک همسری تبعات ناگواری به لحاظ اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و دینی در جامعه دارد و باید با این پدیده مقابله شود، عنوان کرد: در این راستا دولت، دستگاه قضایی و ائمه جماعات باید روشنگری کند که فرد باید دارای شرایط ازدواج باشد و سپس اقدام به این امر کنند.

طهماسبی افزود: مجلس باید تلفیقی از ارزش‌های اخلاقی، دینی، اجتماعی و فرهنگی جامعه را درنظر بگیرد و به دنبال این باشد تا  قانونی در این راستا اجرایی شود که همه مطالب فوق را با هم لحاظ کند و سپس تصمیم بگیرند.

آنچه مبرهن است، کودک‌همسری را خیلی‌ها قبول ندارند اما اینکه چطور و چگونه آمار این موضوع هر روز بیشتر می‌شود، کسی نمی‌داند!

این ازدواج‌ها خشونت‌های جسمی و عاطفی به دنبال دارد

در این باره فیروزه غضنفری یک روانشناس گفت: بلوغ جنسی شرط لازم برای ازدواج نیست و به بلوغ فکری، عاطفی و غیره هم نیاز است.

وی ادامه داد: اگر فقط بلوغ جنسی را درنظر بگیریم، یک طرفه نگاه کردن به این موضوع است. وقتی یک شخصیتی کامل نیست و در حال رشد است و هنوز هویت آن شکل نگرفته چطور می‌تواند با یک فرد دیگر زندگی مشترکی را بنا کند.

غضنفری تأکید کرد: در زمان‌های گذشته زندگی و شرایط مثل الان نبود و این قدر پیچیدگی نداشته است اما اکنون شرایط خیلی فرق می‌کند و با توجه به شرایط محیطی و پیچیدگی زندگی، برای ازدواج نیاز به مهارت‌های لازم وجود دارد.

این روانشناس افزود: چنین ازدواج‌‌هایی آسیب‌های اجتماعی به دنبال دارد و موارد زیادی به ما مراجعه می‌کنند که در سن پایین بچه‌ها را شوهر داده و الان خانواده‌ها پشیمان هستند.

وی تصریح کرد: این ازدواج‌ها خشونت‌های جسمی و عاطفی را به دنبال دارد که تا آخر عمر قابل جبران نیست.

غضنفری با بیان اینکه تا چه زمانی باید شاهد این موارد باشیم، افزود: نمایندگان مجلس شورای اسلامی می‌توانند در این زمینه یک قانون مصوب کنند تا آمار کودک‌همسری به مراتب کمتر شود.

چهارم مهر 97، طرح یک فوریتی «ممنوعیت عقد نکاح دختران زیر 13 سال و پسران زیر 16 سال» با 151 رأی موافق، 34 رأی مخالف و 7 رأی ممتنع از مجموع 209 نماینده حاضر به تصویب رسید اما در نهایت توسط کمیسیون حقوقی و قضایی به دلیل جامع و کامل نبودن متوقف شد.

آثار مخرب طلاق در سن کم، بیشتر بر خانم‌ها تاثیرگذار است

الهیار ملکشاهی، رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس با تاکید بر تبعات منفی ازدواج کودکان در جامعه، گفته است: ازدواج در مفاهیم و مباحث دینی، اقدام بسیار مقدسی است که بر آن تاکید فراوانی شده، اما به طور حتم این ازدواج در مبانی شرعی و قانونی دارای یکسری حد و مرزها و مقرراتی است.

وی، سن بلوغ را یکی از ملاک‌های حداقلی ازدواج توصیف کرد و ادامه داد: با توجه به اینکه در منابع فقهی و حقوقی، سن بلوغ یکی از ملاک‌های ازدواج است، اما ضرورتی ندارد که ازدواج‌ها در این سن انجام گیرد.

ملکشاهی با یادآوری برخی ازدواج‌ها در سنین پایین، گفت: اگرچه ممکن است این ازدواج‌ها مطابق موازین شرعی باشد، اما از نظر قانونی ازدواج برای دختران 13 سال و پسران 15 سال ممنوع بوده و اگر دفتر ثبتی ازدواج در این سنین را ثبت کند تخلف کرده و طبق قانون با آنها برخورد می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه به طور حتم باید با دفاتر ثبت ازدواج متخلف برخورد شود، افزود: اگر این دفاتر مرتکب تخلف شوند ضروری است تا براساس قوانین با آنها برخورد جدی صورت گیرد.

رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس خاطرنشان کرد: براساس تحقیقات کارشناسان پزشکی و متخصصان، بارداری برای دختران زیر 18 سال منجر به پوکی استخوان و پیری زودرس می‌شود، ضمن اینکه این گروه از مادران به دلیل پایین بودن سن، نمی‌توانند در تربیت فرزندان خود موفق باشند.

ملکشاهی گفت: آثار مخرب طلاق در سن کم، بیشتر بر خانم‌ها تاثیرگذار است چراکه موقعیت ازدواج مجدد برای آنها به مراتب سخت‌تر از آقایان است و همین امر خسارت‌های سنگینی را در جامعه به وجود می‌آورد.

  هر وقت فاجعه‌ای از کودک‌همسری و به ویژه در بین دخترکان با مردان سن بالا می‌بینیم یا می‌شنویم با خودمان می‌گوییم تا چه زمانی باید شاهد این وضعیت باشیم؟ چرا دخترکانی که باید رها باشند به همین سادگی محبوس می‌شوند؟

دخترکان سرزمینم ما را ببخشید که به جای لی‌لی و عروسک‌بازی باید برای بچه‌ای لالایی بخوانید که شاید نمی‌دانستید چطور به دنیا می‌آید، ما را ببخشید که کنار شما هستیم اما کاری از دست‌مان برنمی‌آید، ما را ببخشید و هزاران بار ما را ببخشید که نمی‌توانیم برای شما کاری انجام دهیم...

به امید رهایی تمام کودکانی که همبستر شده‌اند و ریشه‌کن شدن کودک‌همسری...

http://www.Lor-Online.ir/fa/News/88068/ازدواج-به-اذن-بزرگترها
بستن   چاپ