ندای لرستان
فقدان برنامه‌‌ریزی بلند مدت خشکسالی موجب افزایش هزینه‌ها می‎شود
چهارشنبه 8 اسفند 1397 - 16:26:26
ندای لرستان - عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان گفت: فقدان برنامه‌‌ریزی بلند مدت خشکسالی و تاخیر در تصمیم‌گیری‎ها موجب افزایش هزینه‌ها می‎شود.
به گزارش ایسنا منطقه لرستان، ایرج ویسکرمی در سومین همایش ملی اثرات خشکسالی و راهکارهای مدیریت آن اظهار کرد: پدیده کمبود آب و خشکسالی دو مقوله به‌هم‌پیوسته بوده که در عین حال دارای پیچیدگی‎های خاص خود هستند.
وی ادامه داد: بنابراین مدیریت منابع آب در هر زمان (خشکسالی یا ترسالی) و هر مکان (خشک یا مرطوب) به معنی مدیریت جامع خشکسالی است.
ویسکرمی با بیان اینکه مقدار آبی که در سطح کره زمین یا در هر محدوده جغرافیایی مشخص پدید می‎آید، صرف نظر از تغییرات بین سالی، معین و ثابت است، افزود: عوامل ایجاد کمبود آب شامل خشکسالی با ابعاد و پیچیدگی‎های خاص خود، افزایش جمعیت و سرانه مصرف آب (افزایش سطح رفاه، تنوع نیاز آبی)، مصرف بی‎رویه و غیراصولی آب و آلودگی منابع آبی است.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان گفت: ویژگی‎های طبیعی و شرایط اجتماعی لرستان سبب شده تا این استان در آستانه تنش آبی قرار گیرد. به همین دلیل مدیریت بحران استانداری لرستان با همکاری سازمان جهاد کشاورزی پیشنهاد تهیه و تدوین سندی که پوشش دهنده همه چالش‎ها و نیازها، منطبق با اهداف توسعه پایدار و همچنین دربرگیرنده نقطه نظرات متخصصین و کارشناسان استان باشد را ارائه و مسئولیت تهیه و تدوین آن، تحت عنوان سند راهبردی مدیریت جامع خشکسالی استان لرستان به مرکز تحقیقات و آموزش جهاد کشاورزی واگذار شد.
وی با اشاره به اهداف سند خشکسالی بیان کرد: فقدان برنامه‌‌ریزی بلند مدت خشکسالی و کم‌آبی و تاخیر در تصمیم‌گیری‎ها موجب افزایش هزینه‌ها برای کاهش خسارت خشکسالی و کم‌آبی می‎شود. بدیهی است مدیریت بحران پرهزینه‌تر از مدیریت پویش‎گرای ریسک بوده و بر همین اساس شالوده سند خشکسالی بر پایه مدیریت ریسک است.
ویسکرمی اتخاذ استراتژی‎های شناخت و پیش‌آگاهی از وقوع خشکسالی، ایجاد سازوکار‌هایی جهت هماهنگی دستگاه‎های مرتبط با موضوع آب و خشکسالی، توسعه توانمندی استان برای برنامه‌ریزی و کاهش اثرات خشکسالی و کمبود آب و اتخاذ استراتژی برای حمایت از جبران خشکسالی و کاهش خسارت آن را از اهداف سند عنوان کرد.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان بیان کرد: یکی از مهم‌ترین الزامات اجرائی سند خشکسالی و هر سند دیگری پشتوانه حقوقی و قانونی برای راهبردها، برنامه‎ها و سیاست‎های ارائه شده در آن است؛ بنابراین در این بخش سعی شده است با مروری بر قوانین و سیاست‎های کلان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، قوانین، مقررات و آئین‌نامه‌های مرتبط با موضوع خشکسالی موجبات تعیین جایگاه حقوقی و انطباق سند خشکسالی با این اسناد بالادستی فراهم آید.
وی خاطرنشان کرد: به طور عمده پایش شدت خشکسالی و پیش‌بینی از طریق سازمان هواشناسی انجام می‌شود که بر حسب میزان بارش ماهانه بدون درنظر گرفتن سایر پارامترهای نظیر رطوبت خاک، میزان آب‎های زیرزمینی و ذخایر آبی، جریان آب رودخانه‎ها، انباشت برف و رویش گیاه انجام می‌شود.
ویسکرمی اظهار کرد: سازوکار‌های کاهش خسارت خشکسالی تحت نظارت ستاد حوادث غیرمترقبه کشور انجام می‌شود و بیشتر به امدادرسانی با تهیه آب، غذا و علوفه و از طریق اعطای وام به منظور حمایت پروژه‌های مدیریت آب و کشاورزی تمرکز یافته است.
انتهای پیام

http://www.Lor-Online.ir/fa/News/87800/فقدان-برنامه‌‌ریزی-بلند-مدت-خشکسالی-موجب-افزایش-هزینه‌ها-می‎شود
بستن   چاپ