ندای لرستان
قطب تولید گردوی لرستان نیازمند معرفی است
چهارشنبه 9 آبان 1397 - 07:45:49
ندای لرستان - خرم آباد - آب فراوان، خاک حاصلخیز و هوای مناسب شهرستان سلسله سبب شده تا گردوی تولیدی این شهرستان از مرغوبیت بسیار بالایی برخوردار باشد اما به دلیل نداشتن برندی برای محصول تولیدی همچنان در گمنامی به سر می برد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، سلسله شهرستانی کوچک در شما استان لرستان است که آب و هوای بی نظیر و خاک فوق العاده آن سبب ایجاد ظرفیت های فراوان در بخش کشاورزی شده است.
وجود چشمه ها و سراب های جوشان و طبیعتی معتدل باعث شده اغلب روستائیان این شهرستان خوش آب و هوا به کاشت درخت گردو روی بیاورند به گونه ای که کمتر باغداری را می توان سراغ داشت که از کاشت این درخت در شهرستان سلسله بی بهره باشد.
حجم وسیع کاشت گردو در باغات شهرستان بخصوص در منطقه نمونه گردشگری کهمان که جلوه ای زیبا و بی نظیر به این شهرستان بخشیده و تولید بالای گردوی آن سبب شده این شهرستان در زمینه تولید گردو رتبه نخست استان را به خود اختصاص دهد.
به رغم سطح زیر کشت بالای گردو متاسفانه هنوز هیچ برند و ساز و کار مشخصی برای فروش محصول تولیدی باغداران در این شهرستان وجود ندارد و نبود صنایع تبدیلی و مکانیزه نبودن برداشت از مشکلاتی است که به رغم توانمندی های بالا در تولید گردوی با کیفیت هنوز باغداران شهرستان سلسله با آن ها دست و پنجه نرم می کنند.
یک کارشناس ارشد باغبانی شهرستان سلسله که مجری یک طرح 40 هکتاری موفق در زمینه کاشت و تولید گردو است در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه درخت گردو برای رشد به آب و هوایی معتدل و نیمه سرد نیاز دارد، اظهار داشت: بیشترین سطح زیرکشت درختان درشهرستان سلسله درخت گردو است.
مهدی نظری با اشاره به اینکه خاک های شنی، لومی و غنی از کود حیوانی برای کاشت و رشد درختان گردو بسیار مناسب هستند، عنوان کرد: بافت خاک شهرستان سلسله و آب و هوای معتدل آن سبب شده که درخت گردو در بیشتر نقاط آن قابل کشت باشد.
وی گفت: میوه درخت گردو میوه ای شفتی و دارای درون بری چوبی است که آن را نفوذناپذیر می سازد؛ اگرچه برای رشد درخت گردو از کود و سموم استفاده می شود اما به دلیل نکات گفته شده می توان میوه درخت گردو را ارگانیک محسوب کرد.
نظری با اشاره به برگزاری کلاس های ترویجی از قبیل هرس، پیوند، تغذیه، چال کود، آفات و بیماری ها توسط جهاد کشاورزی شهرستان برای باغداران افزود: مهمترین معضلاتی که در ارتباط با کاشت درخت گردو برای باغداران وجود دارد کمبود دستگاه های برداشت مکانیزه و سرمازدگی است.
وی با اشاره به برداشت دستی محصول گردو در شهرستان سلسله تصریح کرد: اگر سازمان جهاد کشاورزی در این زمینه حمایت های لازم را از تولیدکنندگان و باغداران نماید و دستگاه شیکر برای برداشت مکانیزه محصول وارد کند به طور قطع کشاورزان زحمات کمتری را متحمل می شوند.
این باغدار نمونه در خصوص کافی نبودن حمایت های سازمان های بیمه گر از باغداران گفت: متاسفانه در هنگام سرمازدگی، سازمان های بیمه گر حق و حقوق باغدار را آنگونه که باید تامین نمی کنند که همین موضوع عاملی در بی انگیزه شدن باغداران برای بیمه محصولاتشان می شود.
وی افزود: باغدار باید اعتماد کند که در هنگام بروز خسارت پشتیبانی مطلوب و شایسته ای از او می شود تا نسبت به بیمه کشاورزی دلگرم شود.
نظری گفت: وجود دلالان در بازار گردو و خرید محصولات به قیمت بسیار پایین یکی از معضلات باغداران شهرستان است.
وی عنوان کرد: متاسفانه نهادی برای فروش محصول برداشت شده از تولیدکنندگان وجود دارد برای همین دست دلالان وارد معاملات گردو شده و همین امر سبب متضرر شدن باغداران می شود.
نظری با اشاره به ضرورت وجود صنایع تبدیلی، فرآوری و بسته بندی در شهرستان سلسله گفت: معمولا باغداران به دلیل نبود مکانی مناسب برای خشک کردن میوه مجبور می شوند محصول برداشت شده را روی پشت بام های منازل خود پهن کنند که نور آفتاب سبب می شود تا حدودی محصولات برداشت شده و تازه کیفیت واقعی و مطلوب خود را از دست بدهند.
این کارشناس ارشد باغبانی با تاکید بر ضرورت تخصیص یارانه برای مبارزه با بیماری ها و آفات درخت گردو به باغداران عنوان کرد: به منظور بالا رفتن کیفیت محصولات گردوی شهرستان لازم است باغداران ازارقام پیوندی گردو استفاده کنند البته با توجه به گران بودن نهال پیوندی توزیع شده توسط جهاد کشاورزی استقبال باغداران از آن است.
مدیر جهاد کشاورزی سلسله در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، اظهار داشت: سطح زیر کشت گردو در این شهرستان یکهزار و 500 هکتار است که یکهزار و 200 هکتار از این مجموع بارور و 300 هکتار نیز غیربارور است.
رضا سوخته زاری با اشاره به آب و هوا و خاک مناسب شهرستان سلسله در کاشت درخت گردو، افزود: عمر برخی از درختان گردوی شهرستان در منطقه نمونه گردشگری کهمان به بیش از 100سال می رسد که نشان از سابقه دیرینه کاشت گردو در این شهرستان دارد.
وی با بیان اینکه گردوی تولیدی شهرستان از لحاظ طعم و کیفیت بی نظیر است، عنوان کرد: نبودن ارقام درخت های پیوندی و کشت بافتی از مهمترین مشکلات توسعه کاشت گردو در این شهرستان است.
وی با اشاره به اینکه گردوی تولیدی شهرستان فاقد برندی با نام سلسله است، خاطرنشان کرد: این امر باعث شده که گردوی باکیفیت و خوش طعم شهرستان سلسله با برند استان های دیگر به فروش برسد.
رئیس جهاد کشاورزی سلسله با اشاره به برداشت مکانیزه گردو برای اولین بار در سطح شهرستان، افزود: در سالهای قبل گردوی تولیدی شهرستان به روش سنتی برداشت می شد که برای باغداران سختی ها و مشکلات فراوانی به همراه داشت.
وی با اشاره به ضرورت احداث صنایع تبدیلی و بسته بندی و نگهداری در شهرستان، تصریح کرد: اگر بخش خصوصی در این زمینه سرمایه گذاری کنند شهرستان سلسله در این بخش می تواند به قطب گردوی لرستان و حتی کشور تبدیل شود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان سلسله با بیان اینکه آب فراوان، خاک حاصلخیز و هوای مناسب زمینه تولید گردوی بسیار مرغوب را برای اهالی این خطه از استان لرستان فراهم کرده است، گفت: کاشت گردو علاوه بر اینکه از نظر اقتصادی بهترین شرایط را برای ایجاد اشتغال و درآمدزایی برای باغداران فراهم می کند از نظر رونق صنعت گردشگری نیز این شهرستان را به یکی از مناطق بسیار دیدنی تبدیل کرده است.
وی افزود: در طول سال به ویژه در زمان برداشت گردو هزاران نفر ضمن بازدید از این منطقه گردوی مورد نیاز خود را به صورت تازه در محل تهیه می کنند.
سوخته زاری برگزاری کلاس های آموزشی، تهیه و توزیع انواع سموم و کودهای شیمیایی ماکرو و میکرو و توزیع انواع نهال مناسب در زمان کاشت را از خدمات جهاد کشاورزی به باغداران عنوان کرد و افزود: با توجه به استعداد گردو کاری این شهرستان و دارا بودن رتبه نخست تولید در استان ایجاد یک مرکز تحقیقات گردو در شهرستان سلسله ضروری است که همین امر مهم موجب ایجاد ارتباط بیشتر بین باغداران و مراکز تحقیقاتی می شود و در شکوفایی بیشتر تولید گردو در این شهرستان و حتی استان موثر است.
فرماندار سلسله نیز با بیان اینکه اقتصاد این شهرستان مبتنی بر کشاورزی است، اظهار کرد: شهرستان سلسله دارای ظرفیت های بسیار خوبی در حوزه کشاورزی است که در صورت توجه و برطرف کردن مشکلات موجود می تواند یکی از قطب های تولیدی استان شود.
شریف خسروی افزود: یکی از ظرفیت هایی که باعث افزایش تولیدات کشاورزی سلسله شده سطح زیر کشت گردو در این شهرستان است که هم از نظر جذب گردشگران و هم از نظر تولید گردوی با کیفیت و پوست کاغذی باعث رونق بخش تولید شده است.
وی تصریح کرد: متاسفانه یکی از مهمترین معضلات پیش روی کشاورزان شهرستان سلسله نبود صنایع تبدیلی، فرآوری و بسته بندی است که هر ساله در فصل بردشت باعث می شود محصول تولیدی با حداقل ارزش افزوده مواجه شود و به رغم وجود کیفیت بالا و طعم بی نظیر، گردوی تولیدی بدون فرآوری به مصرف رسیده و برند خاصی برای شناساندن این محصول به سایر استان ها وجود نداشته باشد.
خسروی با تاکید بر ضرورت احداث صنایع فرآوری و تبدیلی در این شهرستان گفت: شهرک صنعتی شهرستان سلسله تمام امکانات لازم را برای احداث این صنایع دارد و در صورت جذب سرمایه گذاران توسط مسئولان مربوطه حتی می تواند در صورت فراهم شدن امکانات لازم به عنوان یکی از قطب های تولید گردوی کشور نیز مطرح شود.
شهرستان سلسله با 75 هزار نفر جمعیت با مرکزیت الشتر یکی از شهرستان های استان لرستان است که از شمال به شهرستان دلفان، از جنوب به شهرستان خرم آباد و از شرق به شهرستان بروجرد محدود است.
7265/6060

http://www.Lor-Online.ir/fa/News/68517/قطب-تولید-گردوی-لرستان-نیازمند-معرفی-است
بستن   چاپ