ندای لرستان
/گزارش/ راهی از باغ به سوی لرستان
یکشنبه 22 مهر 1397 - 9:46:43 AM
ایسنا
ندای لرستان - لرستان از جمله استان ‎ هایی است که علی ‎ ‏رغم در اختیار داشتن منابع و امکانات طبیعی ارزشمند هنوز از نظر اقتصادی در زمره توسعه نیافته ‎ ها به شمار می‌رود. توسعه فعالیت‌های کشاورزی در هر منطقه‌ای باعث افزایش محصولات کشاورزی، بالا رفتن درآمد و کاهش مهاجرت می‌شود. همچنین صادرات آنها به خصوص محصولات باغی می‌تواند تأثیر مثبتی بر توسعه بخش کشاورزی داشته باشد .
 در همین راستا طبق برنامه وزارت جهاد کشاورزی قرار است سطوح باغی استان افزایش یابد و از این ظرفیت به نفع توسعه استان استفاده شود. باید توجه کرد که به دلیل شرایط خاص حاکم بر تولید محصولات کشاورزی ممکن است در یک سال مازاد عرضه و سال بعد کمبود آن به وجود آید. برای همین تعیین قیمت تضمینی و اجرای برنامه ‎ های آموزشی و ترویجی در این زمینه می ‎ تواند مفید باشد.
بیش از 46 هزار هکتار باغ در استان وجود دارد
دکتر عبدالرضا بازدار، رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان در این باره گفت: لرستان یکی از استان‌های پرپتانسیل برای محصولات باغی محسوب می‌شود.
وی با بیان اینکه بیش از 46 هزار هکتار باغ در استان وجود دارد، افزود: برای کشت گیاهان دارویی و احداث باغات، زمین‌های بسیار مستعدی در استان وجود دارد.
بازدار بیان کرد: در همین راستا 11 نفر از نیروهای ستادی امور باغبانی برای بررسی وضعیت همه جانبه باغات و توسعه کشت‌های گلخانه‌ای و گیاهان دارویی به استان آمده‌اند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان تصریح کرد: طی جلساتی که با این مسئولین داشتیم مسائل باغات استان به تفکیک شهرستان بیان شده و در رابطه به موضوعات توسعه باغات، کشت‌های گلخانه‌ای، مبارزه با آفات و... تصمیمات بسیار خوبی اخذ شد.
یکی از طرح های مهم بخش کشاورزی در برنامه ششم توسعه تبدیل 500 هزار هکتار از اراضی شیب دار کشور به باغات دیم است .
از مزایای این طرح که با مشارکت مردم صورت می‌گیرد می توان به مقابله با فرسایش خاک، حفظ و احیای منابع طبیعی و جلوگیری از تصرف اراضی ، پیشگیری از تغییر کاربری‌های نامناسب زمین‌های کشاورزی و ملی، استفاده از روان آب‌های سطحی، استفاده از آب سبز با هدف افزایش بهره‌ وری در باغ‌های دیم، حفاظت از آب و خاک و اجرای عملیات آبخیزداری اشاره کرد .
تامین اعتبارات لازم از محل طرح ‎ های تملک دارائی ‎ های سرمایه ‎ ای ثابت و وجوه اداره شده مورد نیاز برای اجرای طرح، اعطای تسهیلات به متقاضیان بخش خصوصی و تعاونی برای اجرای طرح یاد شده در استان تخصیص آب مورد نیاز ناشی از اجرای طرح در اراضی شیبدار طی برنامه ‎ ریزی منسجم و هماهنگ شده می ‎ تواند امیدها را جهت اجرای مناسب طرح مزبور در دلها زنده کند و اثرات مثبت اجرای طرح ضمن حفظ منابع آب و خاک توسعه پایدار را با خود به ارمغان آورد .
لرستان استانی با پتانسیل مطلوب برای توسعه گیاهان دارویی
دکتر شکرالله حاجی‌وند، مدیرکل میوه‌های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی نیز در این رابطه اظهار کرد: به منظور ارتقای وضعیت باغبانی لرستان، بررسی و ارزیابی طرح‌های باغی، سفری به این استان داشته‌ایم و قرار است برنامه‌هایی را تدوین کنیم.
وی با بیان اینکه حدود 46 هزار هکتار سطح زیرکشت باغات در لرستان است، افزود: از این مقدار قریب 33 هزار هکتار بارور و مابقی غیربارور و نهال است.
مدیرکل میوه‌های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی گفت: لرستان یکی از استان‌های پیشرو در راستای محصولات باغبانی و با پتانسیل بالاست.
حاجی‌وند بیان کرد: در لرستان بحث ایجاد نهالستان‌ها را برای تولید نهال سالم و شناسنامه ‎ دار مدنظر قرار داده‌ایم و در این باره باید امکان‌سنجی شود.
وی ادامه داد: هم اکنون یکی از مسائل باغات گردوی کشور که هرساله آسیب‌هایی وارد می‌کند بحث سرمازدگی است که با تغییر رقم و امکان سرشاخه کاری و استفاده از ارقام دیربرگ و پتانسیل‌ عملکرد بالا می‌توان این مشکل را حل و برای ارتقای سطح اقتصادی اقدام کرد. این کار در لرستان از سال گذشته پیگیری شده و ادامه نیز خواهد داشت.
مدیرکل میوه‌های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: لرستان استانی با پتانسیل مطلوب برای توسعه گیاهان دارویی بخصوص دیم و کم‌آب است و درختانی مانند سماق، سنجد و عناب و بوته‌هایی نظیر کرفس و موسیر در آن به خوبی عمل می‌کنند.
وی خاطرنشان کرد: لرستان و به طور ویژه الیگودرز پایلوت کشوری گیاهان دارویی انتحاب شده و یکی از گزینه‌های مطرح است، در این خصوص مردم با کمک مسئولین باید پیگیری لازم را داشته باشند.
از چند دهه گذشته توسعه صنعتی زیتون در کشور آغاز شده و تحولات خوبی در بخش خصوصی نیز صورت گرفته است . این محصول در اقتصاد یک کشور و مناطق کشت آن تاثیر بسزایی دارد علاوه بر سود مصرف داخلی کشور، سود بالایی در واردات و صادرات این محصول نیز وجود دارد. این موضوع علاقه سرمایه‌گذاران را به تولید و کشت این محصول بالا می‌برد. علاوه بر این درخت زیتون از جمله درختان همیشه سبز است و در مقابل کم‌آبی مقاومت بالایی دارد و حتی در خاک‌های ریگی و میان سنگ‌ها نیز رشد می‌کند .
سهم باغات از اراضی استان 6 درصد است
مهندس سید رحمت‌الله پریچهر، مشاور معاون وزیر و مجری طرح زیتون نیز گفت: لرستان یکی از استان‌های پایلوت اقتصاد مقاومتی در کشور مطرح شده و در همین راستا به دلیل پتانسیل و تنوع اقلیمی که دارد به طور ویژه مدنظر وزارتخانه قرار گرفته است.
وی اضافه کرد: در همین راستا و بخصوص توسعه زیتون که محصول ویژه مناطق نیمه گرمسیری است؛ استان مورد توجه قرار می‌گیرد.
پریچهر با اشاره به اهمیت زیتون بیان کرد: این گیاه به لحاظ خوراکی و درمانی مطرح بوده و می‌تواند بحث سلامت جامعه را تامین کند.
مجری طرح زیتون اظهار کرد: با هماهنگی‌هایی که شد به صورت گروهی همه مدیران ستادی امور باغبانی برای بررسی و ارائه راهکارهای مدیریتی در راستای باغات استان حضور پیدا کرده‌اند که منجر به اشتغال و بهبود معیشت باغداران خواهد شد.
وی با بیان اینکه بازدیدهایی از مناطق مختلف استان داشتیم، افزود: لرستان پتانسیل‌های بسیار خوبی دارد که متاسفانه سطح زیرکشت باغات آن هنوز با پتانسیل آن تناسب ندارد.
پریچهر سهم باغات از اراضی استان را 6 درصد عنوان کرد و گفت: برای اینکه این آمار افزایش یابد، باید دانش باغداری مورد توجه بیشتری قرار گیرد تا ارتقای بهره‌وری شاخص‌های تولید را داشته باشیم.
مشاور معاون وزیر جهاد کشاورزی آموزش باغداران را به عنوان اقدام پایه‌ای برای اقتصادی کردن تولید ازجمله برنامه‌های اساسی در استان بیان کرد و ادامه داد: برای بهبود عملکرد باغات زیتون اعلام آمادگی کردیم و بخشی از اعتبارات موردنیاز برای تغییر رقم، آموزش‌های هرس، تغذیه و به‌باغی را در اختیار استان قرار خواهیم داد.
وی گفت: امیدواریم با همکاری کارشناسان خوبی که در استان وجود دارد این باغات به مرحله‌ای برسند که درآمدزایی آنها برای ارتزاق باغداران مناسب باشد.
پریچهر خاطرنشان کرد: در این راستا بررسی‌های لازم به عمل می‌آید تا اعتبار موردنیاز مشخص شود و تا حد امکان حمایت خود را از استان خواهیم داشت.
مجری طرح زیتون اظهار کرد: بیش از 700 هزار زمین کشاورزی در استان وجود دارد که 75 درصد آنها به صورت دیم کشت می‌شود و 46 هزار هکتار به باغ اختصاص داده شده است.
محمود حجتی، وزیر جهادکشاورزی طی نامه ‎ ای دستورالعمل ساماندهی و تاسیس واحدهای گلخانه ‎ ای کوچک مقیاس در اراضی داخل محدوده روستاها، شهرها و شهرک ‎ های مسکونی را جهت اجرا ابلاغ کرد .
این دستورالعمل در راستای برنامه اقتصاد مقاومتی و برنامه ششم توسعه کشور، افزایش تولید در محیط های کنترل شده گلخانه ‎ ای و افزایش بهره وری از زمین ‎ های خرد و کوچک کشاورزی ابلاغ شد .
لرستان پایلوت گلخانه‌های کوچک مقیاس
دکتر ولی ‎ الله بنی عامری، مشاور وزیر و مجری طرح‌های گلخانه‌ای نیز بیان کرد: به دلیل موقعیت خاص استان توافق کرده‌ایم که با مجموعه وزارت کشور گلخانه‌های کوچک مقیاس را برای روستاهای لرستان گسترش دهیم.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه این استان پایلوت برای گلخانه‌های روستایی قرار گرفته بناست این طرح در سطوح 200 تا 300 متری احداث ‎ شود.
بنی عامری اظهار کرد: این کار باعث می‌شود که روستاها در طول سال تولید داشته باشند.
مجری طرح‌های گلخانه‌ای وزارت جهاد کشاورزی اظهار کرد: توسعه کشت‌های کنترل شده در قالب گلخانه‌ها و سایه‌بان باغ ‎ ها ازجمله طرح ‎ هایی است که در لرستان پیگیری خواهند شد.
وی تشکیل زنجیره ‎ های تولید را از دیگر برنامه ‎ ها عنوان کرد و گفت: کشاورزان محصول تولید می ‎ کنند و در ادامه سرگردانند که به کجا بفروشند.
بنی عامری تصریح کرد: کشاورز قراردادی است و باید زیرساخت ‎ های لازم برای تکمیل زنجیره ‎ های تولید فراهم شود. هم اکنون در این رابطه با سرمایه ‎ گذار صحبت شده و البته باید جدی ‎ تر پیگیری کنیم.
لرستان در تولید محصولات باغی جایگاه مناسبی داشته به طوری که علی رغم عدم استفاده مطلوب از نهاده ‎ های تولید مانند آب، هم اکنون یکی از استان ‎ های مطرح در زمینه تولید محصولات باغی است. لیکن میزان ضایعات بسیار زیاد است و برای جلوگیری از آن، توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی مطرح بوده و ارتقای کیفیت بسته بندی و همچنین بازاریابی مناسب از دیگر راهکارها محسوب می ‎ شود .
در این میان نمی ‎ توان از نقش و اهمیت صنایع تبدیلی در ایجاد ارزش افزوده، ایجاد اشتغال و درآمدهای ارزی غافل بود برای همین استفاده بیشتر از محصولات کشاورزی لزوم توجه بیشتر و ایجاد یا توسعه این گونه فعالیت ‎ ها را گوشزد می ‎ کند.



http://www.Lor-Online.ir/fa/News/65159/-گزارش--راهی-از-باغ-به-سوی-لرستان
بستن   چاپ