ندای لرستان
اجرای طرح ذخیره گاه گلابی در دلفان نیازمند توجه مسئولان
پنجشنبه 31 خرداد 1397 - 10:46:27
لر آنلاین - خرم آباد - - طرح احداث ذخیره گاه گلابی وحشی منطقه چم حصار شهرستان دلفان که با هدف جلوگیری از انقرض گونه نادرجنگلی گلابی وحشی به اجرا درآمد، نیازمند توجه بیشتر برای تکمیل و توسعه طرح و تحقق اهداف آن است.
به گزارش خبرنگار ایرنا ، شهرستان دلفان که در منطقه زاگرس میانی واقع شده به سبب آب و هوا ، موقعیت جغرافیایی و شرایط توپوگرافی ویژه رویشگاه مناسبی برای انواع گونه های گیاهی و جنگلی است.
در این شهرستان 75هزار و 294 هکتار جنگل وجود دارد و گونه های جنگلی مرتعی همچون بنه، بادام، ارژن ، زالزالک سیاه ،بلوط ، ارغوان، سماق، ارغوان، گل مینا، لاله واژگون، زبان گنجشک و بادام کوهی در این منطقه رویش می کنند.
تیپ غالب این گونه درختان همچون دیگر مناطق زاگرس میانی بلوط است، به طوری که 70 درصد این جنگل ها گونه بلوط می باشند.
در شهرستان دلفان، یکی از نادرترین گونه های گیاهی دنیا رویش دارد گونه منحصر بفرد گلابی وحشی که در مناطقی جنگلی قلاته و ورمله شهرستان دلفان وجود دارد.
به گفته یکی از کارشناسان این گونه کم نظیر در حال انقراض است و باید از انقراض کامل آن جلوگیری کرد و این مهم توجه ویژه مسئولان و دستگاههای مربوطه را می طلبد.
سید احمد جباری می گوید : یکی از راههای حفظ و جلوگیری از انقراض کامل این گونه جنگلی و گیاهی ، ایجاد ذخیره گاههای جنگلی است که ازطریق آن می توان با حفاظت و صیانت از آن و تولید بذر علاوه بر جلوگیری از انقراض کامل، نسبت تولید و تکثیر بذرآن اقدام کرد.
وی افزود: شهرستان دلفان با توجه به گونه های جنگلی و گیاهی از مناطقی است که پتانسیل و ظرفیت احداث ذخیره گاههای جنگلی و گیاهی را دارد.
این کارشناس معتقد است: ذخیرگاه گلابی وحشی منطقه قلاته شهرستان دلفان می تواند نقش مهمی در زاد آوری گونه های کمیاب داشته باشد و مکان مناسبی برای گروههای تحقیقاتی است.
60 درصد گونه غالب این ذخیره گاه گلابی است و بلوط، بادامک، انجیر ،بنه ،پسته وحشی ،ارجن و زالزالک از دیگر گونه های این ذخیره گاه ست.
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان دلفان می گوید : طرح ذخیرگاه گلابی وحشی در 100 هکتار از جنگل های منطقه چم حصار و قلاته بخش کاکاوند در غرب شهرستان دلفان واقع شده است که طرح آن از سال 83 اجرایی شده که در قالب این طرح کلیات و راههای حفاظت وتولید در آن پیش بینی شده است.
علی احمد بزرگی ، حفظ ذخائر ژنتیکی گونه گیاهی گلابی وحشی ، ایجاد محل مناسب بذر گیری جهت تکثیر، توسعه زیستگاه های حیوانات وحشی و حفظ ذخیره زیستی را از جمله اهداف احداث طرح ذخیره گاه چم حصار عنوان می کند.
وی خاطر نشان کرد : در اجرای این طرح با بکارگیری نیروی نگهبان و حصارکشی از ورود دام به این منطقه جلوگیری می شود و با خراش سطحی و بذرکاری تجدید حیات به صورت طبیعی در منطقه صورت می گیرد.
وی افزود : در سال گذشته یک خراشه سطحی در سطح 20 هکتار از این ذخیره گاه به اجرا شده است که امیدواریم اعتبار مورد نیاز جهت تکمیل طرح حصارکشی برای تکمیل آن تخصیص یابد.
به گفته بزرگی ، برای حفاظت و صیانت از این ذخیره گاه یک مامور حفاظتی نیز بکار گیری شده است.
وی خاطرنشان کرد: منطقه قلاته به سبب تنوع زیستی و پوشش گیاهی می تواند محل مناسبی جهت ایجاد مرکز تحقیقات گونه های گیاهی باشد.
بزرگی بیان کرد : اخیرا یکی از فارغ التحصیلان مقطع دکترا پایان نامه خود را به موضوع تنوع زیستی و پوشش گیاهی منطقه چم حصار اختصاص داد که خوشبختانه اطلاعات جامعی در خصوص اهمیت منطقه ، گونه های گیاهی منحصر بفرد آن و راههای صیانت از این گونه ها ارائه شده است.
شهرستان دلفان یکی از شهرستان های استان لرستان است که غرب و جنوب غربی آن مناطق جنگلی است.
منطقه چم حصار قلاته در غرب شهرستان دلفان است و از مناطق بکر جنگلی به شمار می رود که دارای انواع گونه های گیاهی وحشی است.
این شهرستان با 150 هزار نفر جمعیت در شمال استان لرستان واقع شده است.
7270/6060

http://www.Lor-Online.ir/fa/News/29372/اجرای-طرح-ذخیره-گاه-گلابی-در-دلفان-نیازمند-توجه-مسئولان
بستن   چاپ