ندای لرستان
/گزارش/ توسعه محلات حاشیه‌نشین با کاتالیزور دفاتر تسهیل‌گر
سه شنبه 22 خرداد 1397 - 12:18:56
لر آنلاین - با مطرح شدن اصول توسعه پایدار و لـزوم توجه بـه همه ابعـاد وجـودی شـهر، شـامل بعد زیست محیطی، اقتصادی، فرهنگی و کالبدی، به عنوان اساس توسعه پایدار شـهری، مشـکل مناطق حاشیه نشین نیز وارد مرحله مطالعاتی جدیدی شده است.
پـایین بـودن سطح سواد و تحصیلات، سطح پایین درآمد، نرخ بالای بیکاری و اشتغال افراد به مشاغل سطح پایین و به دنبال آن سطح درآمد پایین ساکنان، از عوامل عمـده ایجاد آسیب‌های اجتماعی در این محلات است.
خوشبختانه نگاه دولت به موضوع بازآفرینی بافت‌های فرسوده و مناطق حاشیه‌نشین خوب است و با مطرح شدن طرح تسهیل‌گری و توسعه محلات وضع این محلات بهبود خواهد یافت.
10 منطقه حاشیه‌نشین خرم‌آباد ساماندهی می‌شوند
حبیب‌الله خجسته‌پور، معاون سیاسی و امنیتی استانداری لرستان در این خصوص گفت: ده محله در شهر خرم ‎ آباد توسط هفت دفتر تسهیل ‎ گری بررسی می‌شوند.
وی ادامه داد: محله دره ‎ گرم شرقی توسط نهاد جهاد دانشگاهی، محله گل سفید توسط انجمن تعامل و توسعه، محله جهانگیر آباد توسط انجمن دانش‌آموختگان خرم ‎ آباد، محله دره ‎ گرم غربی و کرگانه توسط انجمن رها نسل خرم، محله علی ‎ آباد و پشته شهید مطهری توسط خیریه باب ‎‎ الحوائج، محله اسدآبادی توسط افلاک اندیشان آینده سبز، محله فلک ‎ الدین توسط خیریه احصال و محله پاچنار تسط موسسه خیریه همای رحمت در طرح تسهیل‌گری و توسعه محلات مورد مطالعه قرار می‌گیرند.
خجسته‌پور خاطرنشان کرد: این دفاتر تسهیل‌گر، نقاط قوت و ضعف و نیازمندی‌های هر محله را شناسایی و از طریق فرمانداری خرم آباد اعلام می‌کنند و در واقع واسطه بین مردم و ادارات هستند.
هیچ اقدامی در قالب طرح تسهیل‌گری در جهانگیرآباد انجام نشده است
سپهوند، مدیر عامل انجمن دانش ‎ آموختگان خرم ‎ آباد نیز با اشاره به اینکه محله جهانگیر‌آباد خرم ‎ آباد جزو محلات هدف طرح تسهیل ‎ گری است، گفت: این محله جمعیت 5821 نفری داشته و 1718 خانوار دارد.
وی ادامه داد: 45 درصد مردان و 9 درصد زنان این محله براساس تعریف دو ساعت شغل در هفته، شاغل هستند. 80 خانوار این محله تحت پوشش کمیته امداد هستند.
سپهوند یادآور شد: 1652 واحد مسکن در این منطقه وجود دارد که 53 درصد از خانواده ‎ ها مستاجر هستند.
مدیرعامل انجمن دانش‌آموختگان لرستان یادآور شد: تاکنون هیچ نهاد دستگاه یا سازمانی در این محله در قالب طرح تسهیل ‎ گری کاری انجام نداده است.
وی عنوان کرد: نبود مراکز بهداشت، پارک و فضای سبز، مسجد، مدارس استاندارد، از مشکلات این محله بوده و مهم ‎ ترین آسیب اجتماعی آن، اعتیاد است.
بعد فرهنگی آسیب‌های اجتماعی در لرستان کم‌رنگ‌تر است
میرزایی نماینده شرکت نقش کلید مشاور طرح تسهیل‌گری و توسعه محلی لرستان، نیز گفت: مهمترین گام در اجرای طرح تسهیل‌گری محلات حاشیه‌نشین ایجاد یک مفاهمه است تا هر دستگاه، سازمان و نهاد براساس ماموریت خود نقش ایفا کند.
نماینده مشاور طرح تسهیل‌گری و توسعه محلی در لرستان ادامه داد: دو سال است که این کار در وزارت کشور در حال پیگیری است و دفاتر تسهیل ‎ گری می ‎ توانند باعث ایجاد توسعه و رفع آسیب ‎ های اجتماعی در این محلات شوند.
آمار کاهش مهاجرت کذب است
وی با بیان اینکه در لرستان بعد فرهنگی آسیب ‎ های اجتماعی پررنگ ‎ تر از سایر آسیب ‎ هاست، اضافه کرد: مهاجرت به شهرها بیشتر شده و علل آن در گذشته صنعتی سازی و امروزه تغییراتی اقلیمی و خشکسالی است و آماری که درباره کاهش مهاجرت وجود دارد صحت ندارد و چنین چیزی کذب است. آمارهایی که ما گرفتیم نشان می‎دهد که مهاجرت به مراکز استان و از مراکز استان به پایتخت روز به روز دارد بیشتر می‎شود.
میرزایی گفت: توجه به بعد اجتماعی و به تناسب آن ناکارآمدی طرح ‎ ها، توزیع نامتناسب منابع، در سکونت ‎ گاه ‎ های غیررسمی و حاشیه ‎ نشین و ... از علل بروز آسیب‌های اجتماعی در این محلات است.
نماینده مشاور طرح تسهیل‌گری مناطق حاشیه‌نشین لرستان اظهار کرد: متوسط جابجایی در این محلات در پنج بار در طول زندگی یک فرد است لذا کسی که در این محلات ساکن شده تلاش دارد که از آنجا برود و از این بابت تعلق خاطری به آن محله ندارد و این باعث می ‎ شود که هزینه نکند و به بهبود وضعیت شهر، محله و مسکن کمک نمی ‎ کند.
وی یادآور شد: اگر به مسئله آسیب ‎ های اجتماعی در مناطق حاشیه‌نشین نرسیم تمام اهداف و برنامه ‎ هایمان را تحت تاثیر قرار می ‎ دهد و موفقیتی نخواهیم داشت.
طرح تسهیل‌گری مناطق حاشیه نشین در 105 محله کشور اجرا می‌شود
میرزایی یادآور شد: 105 محله در 10 استان برای طرح تسهیل ‎ گری و توسعه محلی در کشور مشخص شده که عمده هدف این دفاتر ارتقا سطح زندگی، بهبود سرمایه اجتماعی، احیاء فرهنگ مشارکت و ... است و این دفاتر قرار نیست فقط خدمات به محلات را انجام دهند بلکه مردم را نیز در بهبود وضعیت محلات مشارکت می ‎ دهند.
بیش از 19 میلیون نفر در بافت‌های ناکارآمد زندگی می‌کنند
نماینده مشاور طرح تسهیل‌گری محلات حاشیه نشین در لرستان عنوان کرد: بیش از 19 میلیون نفر، معادل 30 درصد جمعیت کشور درگیر بافت ‎ های ناکارآمد هستند.
وی با ییان اینکه راه و شهرسازی از سال 82 محلات را مطالعه کرده و برنامه اقدام برای آنها تعریف شده است که این برنامه در سال ‎ های مختلف تهیه شده و نیاز به بروزرسانی دارد، گفت: برای 52 درصد این محلات طرح اجرایی و اقدامی تهیه شده که خرم ‎ آباد نیز از جمله آنهاست.
میرزایی افزود: بودجه ناکافی دولت، عدم زنجیره ‎ ای بودن پروژه ‎ های توسعه ‎ ای، تغییرات سریع و زیاد محلات و... از مشکلات بر سر راه طرح تسهیل ‎ گری و توسعه محلات است.
وضعیت کلی محلات تا سه ماه آینده مشخص می‌شود
نماینده مشاور طرح تسهیل‌گری محلات حاشیه نشین در لرستان گفت: وضعیت کلی محلات تا سه ماه آینده توسط دفاتر تسهیل ‎ گری مشخص می ‎ شود. سیاست و چشم انداز برنامه ‎ های اقدام توسط این گزارش تدوین می ‎ شود.
وی درباره مشکلات سر راه اجرای این طرح در لرستان گفت: برخی از کارشناسان این دفاتر نیاز است تغییر پیدا کنند و در بحث قراردادی حداقل هزینه ‎ ای که برای این دفاتر در نظر گرفته شده 150 میلیون تومان است لذا ما بین 170 تا 270 با توجه به جمعیت محلات پیشنهاد دادیم قراردادشان بسته شود که باید از لحاظ مالی تامین شود ولی با توجه به مشکلاتی که در بحث جذب منابع بود انتظار داریم استاندار سازو کاری ببینند که بحث تامین اعتبار این دفاتر انجام شود. اگر حق ‎ الزحمه کاهش یابد کیفیت کارمان کاهش می ‎ یابد.
دولت سه تا پنج سال دفاتر تسهیل‌گر را حمایت مالی می‌کند
میرزایی گفت: پیش‌بینی می‌شود که تا سه تا پنج سال دولت این دفاتر را ساپورت مالی کند و بعد از آن سناریوی خروج اجرا می ‎ شود و این دفاتر به سطح نهادهایی که در آن محله تاسیس شده، واگذار شوند و زین پس دولت بیشتر بحث پشتیبانی آنها را انجام می‌دهد.
150 مییلون تومان برای دفاتر تسهیل‌گری محلات حاشیه‌نشین کم است
سیدموسی خادمی استاندار لرستان نیز گفت: این دفاتر باید دائمی باشند و امکانش ضعیف است که بتوانند حداقل شش نفر کارشناس با 150 میلیون تومان یک سال را بچرخانند. هرسال از باید قانون بودجه اعتبار برای آنها در نظر گرفته شود.
وی ادامه داد: اگر این کارشناسان بیمه باشند باید حقوق هم بگیرند که با این حساب سالی 90 میلیون حقوق آنها می ‎ شود که اجاره ساختمان هم دارند و با این اوصاف باید ساماندهی بهتری برای آنها تعریف کرد.
نماینده مشاور طرح تسهیل‌گری محلات محروم در پاسخ گفت: ما گفته بودیم که حداقل دو میلیارد تومان به هر استان اختصاص دهند اما به لرستان 1.5 میلیارد تومان اختصاص دادند. سال 98 قول داده ‎ اند بودجه افزایش یابد.
اختصاص یک میلیارد و 500 میلیون به دفاتر تسهیل‌گری و توسعه محلی
قاسم ولیزاده، مدیرکل دفتر اجتماعی استانداری لرستان نیز گفت: 1.5 میلیارد تومان اعتبار برای حاشیه ‎ نشینی شهر خرم‌آباد در نظر گرفته شده و تخصیص یافته است.
وی ادامه داد: اختصاص اعتبار به دفاتر تسهیل‌گری وتوسعه محلی استان براساس عملکرد آنها خواهد بود.
ولیزاده با بیان اینکه بهمن‌ماه مصاحبه از دفاتر انجام شد، اضافه کرد: این دفاتر تا تاریخ سی و یکم تیرماه سالجاری فرصت دارند گزارشی از عملکرد خود را ارائه دهند تا براساس آن به آنها اعتبار تعلق گیرد.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی استانداری لرستان خاطرنشان کرد: اگر این دفاتر تا تاریخ اعلام شده عملکردی نداشته باشند، اعتباری به آنها اختصاص نخواهد یافت.
تداوم فقر شهری به صورت رشد و توسعه محلات غیررسمی موجود و رویش محلات جدید در حاشیه شهرها به محرومیت بیشتر و ضعف نظام حمایتی منجر شده است که راهکارهایی چون طرح تسهیل ‎ گری این مناطق می ‎ تواند به کاهش آسیب ‎ های اجتماعی و بهبود وضعیت منتهی شود.
گزارش از ساناز رباطی خبرنگار ایسنا منطقه لرستان
انتهای پیام

http://www.Lor-Online.ir/fa/News/28982/-گزارش--توسعه-محلات-حاشیه‌نشین-با-کاتالیزور-دفاتر-تسهیل‌گر
بستن   چاپ