ندای لرستان
آیت‌الله میرعمادی: تدبر و تلاوت آیات قرآن موجب دلگرمی انسان است
شنبه 19 خرداد 1397 - 12:59:51
لر آنلاین - نماینده ولی‌فقیه در لرستان تدبر در آیات قرآن را عامل به‌وجود آورنده سعه‌صدر در انسان ذکر کرد و گفت: تدبر و تلاوت آیات قرآن موجب دلگرمی انسان است.
به گزارش ایسنا منطقه لرستان، آیت‌الله سیداحمد میرعمادی در جلسه تفسیر قرآن‌کریم که در مسجد بعثت خرم‌آباد برگزار شد، به بیان داشتن سعه‌صدر و تفاوت آن با قساوت قلب در آیه 22 سوره زمر با مضمون «أَفَمَنْ شَرَحَ اللَّهُ صَدْرَهُ لِلْإِسْلامِ فَهُوَ عَلى‌ نُورٍ مِنْ رَبِّهِ فَوَیْلٌ لِلْقاسِیَهِ قُلُوبُهُمْ مِنْ ذِکْرِ اللَّهِ أُولئِکَ فِی ضَلالٍ مُبِینٍ» پرداخت و شرح‌صدر را از نظر لغوی، بسط و گسترش سینه معنا کرد این در حالی‌است که از نطر اصطلاح، شرح صدر به‌معنای داشتن تحمل و ظرفیت است به‌طوری‌که خداوند به پیامبر اکرم(ص) شرح صدر داد.
وی، پذیرش مسئولیت را نیازمند سعه‌صدر دانست و افزود: در روایتی آمده وسیله مسئولیت سعه‌صدر است، کمااینکه وقتی حضرت موسی می‌خواست با فرعون مبارزه کند از خدا خواست که شرح‌صدر به وی عطا کند و تحملش را زیاد کند.
آیت‌الله میرعمادی «قسی‌القلب» را کسی دانست که مهربانی و عطوفت در او وجود ندارد و با ذکر این مطلب که «قساوت قلب» در برابر سعه‌صدر قرار دارد، خاطرنشان کرد: آیا کسی‌که خداوند سینه‌اش را بسط داد با کسی‌که شرح‌صدر ندارد مساوی است و آیا عابد شب زنده‌دار با کافری که شب می‌خوابد، برابرند یا کسی‌که خدا به او شرح‌صدر دارد با کسی‌که تحمل ندارد مساوی است که در پاسخ باید گفت این دو هیچ‌گاه مساوی نیستند زیرا کسی‌که شرح‌صدر دارد بر مرکب نور سوار است و مانند کسی‌که چراغ در دست دارد.
نماینده ولی‌فقیه در لرستان ادامه داد: کسی‌که سعه‌صدر دارد هرگز گمراه نمی‌شود و نجات پیدا می‌کند زیرا سوار بر نور است.
امام‌ جمعه خرم‌آباد کلمه «وَیْلٌ» در این آیه را به‌معنای تاسف خوردن معنا کرد و گفت: وای بر کسی‌که سنگ‌دل است و یاد خدا در دل او نفوذ پیدا نمی‌کند زیرا این فرد در گمراهی است.
این مفسر قرآن‌کریم با طرح این سؤال که چه چیزی موجب سعه‌صدر می‌شود به تشریح عوامل شرح‌صدر پرداخت و با ذکر این مطلب که اولین عامل سعه‌صدر تدبر در آیات قرآن‌کریم است، اضافه کرد: انس با قرآن موجب سعه‌صدر می‌شود زیرا آیات قرآن موجب دلگرمی می‌شود.
وی ذکر و یاد خدا را دومین عامل سعه‌صدر عنوان کرد و با ذکر این مطلب که کسی که سحرها بیدار باشد روح بلندی دارد، سحرخیرگزی را عامل مقام حافظ شیرازی دانست و افزود: یکی از عوامل شرح‌صدر عبادت و تهجد شبانه است کمااینکه عامل دیگر سعه‌صدر، دعا و درخواست از خداست لذا انسان از خداوند طهارت، معرفت و توفیق شب‌زنده‌داری را طلب کند.
آیت‌الله میرعمادی داشتن بصیرت را عامل دیگر سعه‌صدر برشمرد و با ذکر این مطلب که بصیرت قوه تشخیص حق از باطل است، اضافه کرد: لازمه مسئولیت سعه‌صدر و عامل سعه‌صدر بصیرت است البته آن بصیرتی که باعث تشخیص حق از باطل شود.
نماینده ولی‌فقیه در لرستان با بیان این‌که سعه‌صدر باعث نورانیت و هدایت انسان می‌شود، به تبیین قساوت قلب پرداخت و گفت: در این آیه عوامل قساوت قلب بیان شده است به طوری‌که اولین عامل قساوت قلب فراموشی است به‌معنای دیگر ریشه قساوت قلب فراموشی خداست.
این مفسر قرآن‌کریم یاد خدا را باعث سعه‌صدر و فراموشی خدا را موجب قساوت قلب ذکر کرد و با بیان اینکه جهل و نادانی باعث قساوت قلب است، ادامه داد: یک عالم باتقوا هیچ‌گاه دچار قساوت قلب نمی‌شود و بسیاری از افراد سنگ‌دل افراد جاهل و نادان هستند.
وی گناه و معصیت را مهم‌ترین عامل قساوت قلب برشمرد و با ذکر این مطلب که لجاجت، عناد، سرکشی، طغیان و جدال باعث قساوت قلب است، از دیگر عوامل قساوت را هم‌نشینی با افراد بد دانست و گفت: نتیجه قساوت قلب گمراهی هلاکت و دورخ جهنم است.
انتهای پیام

http://www.Lor-Online.ir/fa/News/28816/آیت‌الله-میرعمادی--تدبر-و-تلاوت-آیات-قرآن-موجب-دلگرمی-انسان-است
بستن   چاپ