ندای لرستان
نقش بقاع متبرکه در رونق گردشگری لرستان
چهارشنبه 2 خرداد 1397 - 8:03:41 AM
ایرنا
لر آنلاین - خرم آباد - وجود 108 امامزاده در لرستان به عنوان ظرفیتی فرهنگی می تواند در رونق گردشگری مذهبی این استان اثرگذار باشد؛ راه های استفاده از این ظرفیت برای ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی لرستان با حضور مسئولان و کارشناسان  مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
  استان لرستان با توجه به واقع شدن در رشته کوه های زاگرس همواره میزبان خیل عظیمی از گردشگران و طبیعت دوستان است. این موهبت الهی در بقاع متبرکه لرستان نیز قابل مشاهده است چراکه گردشگران مذهبی و طبیعت دوستان زیادی در تمام ایام سال به ویژه بهار و تابستان برای بازدید از این اماکن گردشگری مذهبی به لرستان سفر می کنند.
به وضوح می‌ توان دید که رونق این بقاع متبرکه علاوه بر بالابردن سطح معنوی جامعه می ‌تواند به جذب گردشگر و به نوع دیگر اقتصاد کشور و استان کمک کند.
ایجاد اقامتگاه های بوم گردی، راه اندازی مسافرکاشانه ها و ساماندهی و ایجاد بازارچه هایی از صنایع دستی، محصولات لبنی و تولیدات محلی مناطقی که دارای بقاع متبرکه هستند فرصتی فراهم می کنند تا در کنار رونق گردشگری مذهبی این مناطق تغییری در درآمد و فرصت های جدید شغلی برای ساکنان محلی فراهم شود.
طبق گفته مسئولان در طرح آرامش بهاری که از 25 اسفندماه 96 تا 15 فروردین ماه 97 اجرا شد، بیش از 2 میلیون بار زائر از بقاع متبرکه استان لرستان بازدید کرده است که می توان از این آمار بالای گردشگر مذهبی برای رونق صنعت گردشگری در لرستان و اشتغال زایی در این زمینه استفاده کرد.
استفاده کردن از این ظرفیت گردشگری مذهبی نیازمند ایجاد زیرساخت ها و امکانات رفاهی در بقاع متبرکه است و برای تحقق این هدف باید تلاشی مضاعف از سوی دستگاه های اجرایی مربوطه صورت گیرد چراکه ساماندهی این کاستی ها و رفع مشکلات زیرساختی بقاع متبرکه به تنهایی از عهده ادارات اوقاف و امور خیریه و میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بر نمی آید.

** وجود 108 امامزاده در لرستان
مدیرکل اوقاف و امور خیریه لرستان در این میزگرد خبری با ارائه آماری از تعداد بقاع متبرکه این استان گفت: 108 امامزاده در سطح استان لرستان وجود دارد که 88 امامزاده از این تعداد دارای شجرنامه هستند.
حجت الاسلام مرتضی خاکباز با بیان اینکه 10 بقعه شاخص استانی و 2 بقعه شاخص ملی در لرستان وجود دارد، افزود: امامزادگان محمد(ع) کوهدشت و محمدحسن(ع) الیگودرز جزو شاخص ملی هستند و هرساله میزبان ده ها هزار زائر از سراسر کشور می باشند.
وی با بیان اینکه درآمد این بقاع متبرکه در سه بخش عمرانی، فرهنگی و مدیریتی هزینه می شود، اظهار داشت: آن دسته از بقاع متبرکه فاقد درآمد نیز مدیریت می شوند چراکه هدف تنها توسعه و رونق بقاع درآمدزا نیست.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه لرستان اظهار داشت: سالانه اوقاف و امور خیریه لرستان 20 طرح عمرانی در امامزادگان لرستان برنامه ریزی می کند و تلاش دارد این طرح ها را تا پایان سال به بهره برداری برساند.
** لزوم همکاری میراث فرهنگی در مرمت بقاع متبرکه میراثی
حجت الاسلام خاکباز گفت: برخی از بقاع متبرکه لرستان میراثی هستند و با توجه به کمبود اعتبارات برای اجرای طرح های عمرانی و زیرساختی لازم است که اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در مرمت بقاع متبرکه میراثی با اداره اوقاف همکاری کند.
وی افزود: اعتبارات فرهنگی و عمرانی میراث فرهنگی ناچیز است، اما آمادگی داریم با توجه به تفاهمنامه میراث فرهنگی و سازمان اوقاف، با اعتبارات ناچیز خود کارهایی را در این بقاع انجام دهیم.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه لرستان اظهار داشت: تاکنون میراث فرهنگی در این زمینه با اوقاف لرستان همکاری چندانی نداشته که لازم است با توجه به وجود آثار تاریخی و فرهنگی فاخر در لرستان توجه بیشتری صورت گیرد.
حجت الاسلام خاکباز افزود: امامزادگانی مانند زید و قاسم ازنا با قدمت بیش از 900 سال و امامزادگانی مانند ابراهیم نورآباد، زید ابن علی خرم آباد و غیره جزو بقاع میراثی لرستان هستند که باید به آنها توجه ویژه ای شود.
وی گفت: اگر اعتباری در میراث فرهنگی برای بقاع متبرکه میراثی لحاظ می شود باید در جای خود هزینه شوند در غیر این صورت به اوقاف اجازه داده شود تا اقدامات خود را برای توسعه این بقاع متبرکه انجام دهد.
وی اظهار داشت: 2 میلیون بار زائر بدون هیچ هزینه ای در طرح آرامش بهاری از 25 اسفند 96 تا 15 فرودین امسال از بقاع متبرکه لرستان بازدید شده است.
حجت الاسلام خاکباز افزود: امامزاده محمد کوهدشت در ایام نوروز پذیرای 50 هزار زائر بود که اگر میراث فرهنگی بتواند بازارچه های صنایع دستی در این بقعه راه اندازی کند، در بحث اشتغال و اقتصاد به استان کمک خوبی می شود.
** نبود انگیزه کافی در مسئولان لرستان برای رفع مشکلات امامزادگان
وی با انتقاد از همکاری نکردن مسئولان لرستان برای رفع مشکلات بقاع متبرکه استان گفت: برخی از مسئولان لرستان در راستای رونق و توسعه امامزادها در بحث گردشگری پای کار نیستند.
این مسئول افزود: خیلی از کارهای صورت گرفته در امامزادهای لرستان چه در بحث روشنایی، راه شکافی، امکانات رفاهی و غیره توسط افراد غیر مسئول صورت گرفته است.
وی گفت: با تلاش ها و پیگیری های صورت گرفته 20 میلیارد ریال برای راه شکافی امامزاده محمدحسن(ع) الیگودرز از وزارت راه و شهرسازی اعتبار گرفتیم ولی متاسفانه راه و شهرسازی لرستان هیچ اقدامی در این خصوص نکرد.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه لرستان از مجموعه توانیر، برق لرستان و آبفار این استان بدلیل رفع مشکلات امامزاده احمد(ع) پلدختر تقدیر کرد و اظهار داشت: این دستگاه ها در بحث برق رسانی، آبرسانی و غیره امامزاده احمد(ع) نقش اساسی داشتند.
وی افزود: اوقاف به تنهایی نمی تواند در بحث رونق گردشگری در امامزاده های لرستان اقدامی کند بلکه همه دستگاه ها مانند راه و شهرسازی، بنیاد مسکن، میراث فرهنگی، برق، گاز و غیره باید پای کار باشند.
حجت‌ الاسلام خاکباز با تأکید بر اینکه بقاع متبرکه بهترین ظرفیت برای نشر معارف اسلامی هستند، اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب بر این موضوع تأکید دارند که بقاع متبرکه باید به قطب فرهنگی تبدیل شوند.
** لزوم ایجاد سایت گردشگری در بقاع متبرکه لرستان
مسئول روابط عمومی خانه گردشگری لرستان نیز در این میزگرد خبری گفت: لرستان بدلیل موقعیت جغرافیایی و وجود امامزادگان در دل طبیعت شرایط خوبی برای رونق گردشگری دارد.
جلال شیراوند با تاکید بر لزوم ایجاد بازارچه های فصلی و دائمی در بقاع متبرکه لرستان افزود: برای هر امامزاده باید یک سایت گردشگری طراحی شود.
وی آموزش روستائیان همجوار امامزاده ها را در بحث معرفی منازل جهت استفاده گردشگران مهم بر شمرد و اظهار داشت: معرفی امامزاده ها با تابلوهای راهنما توسط دستگاه های اجرایی مربوطه باید پیگری شود.
شیراوند افزود: گاهی دیده می شود در جوار امامزادگان کالاهایی به فروش می رسند که نه تنها صنایع دستی لرستان نیستند بلکه هیچ سنخیتی با بقاع متبرکه ندارند.
** بقاع متبرکه ظرفیتی مطلوب برای توسعه گردشگری مذهبی در لرستان
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان نیز در این میزگرد گفت: بقاع متبرکه و مقبره های امامزادگان با عنوان گردشگری مذهبی می توانند در رونق و توسعه و ایجاد اشتغال در استان اثرگذار باشند.
دیانوش چراغی افزود: با توجه به واقع شدن بسیاری از بقاع متبرکه لرستان در طبیعت بکر، زائران با 2 هدف زیارتی و گردشگری به این مکان ها مراجعه می کنند که در هر صورت باید توجه ویژه ای به مرمت این بناهای تاریخی مذهبی صورت گیرد.
وی اظهار داشت: بقعه امامزاده سید علی بعد از مرمت در تمام ایام سال پذیرای زائران از لرستان و استان های همجوار به ویژه خوزستان است که یا با هدف زیارت به این مکان می آیند و یا در کنار گردش به جنبه مذهبی و زیارتی آن نیز توجه دارند.
چراغی افزود: با همین اعتبارات و داشته های محدود با یک هماهنگی، تعامل و همکاری بین دستگاهی می توان زیرساخت های بقاع متبرکه را تامین و با جذب اعتبارات استانی و ملی امکانات رفاهی بیشتری در این اماکن مذهبی ایجاد کرد.
** لزوم ایجاد بازارچه های صنایع دستی و اقامتگاه های بوم گردی در نزدیکی بقاع متبرکه
وی گفت: با مرمت بقاع متبرکه، ایجاد امکانات رفاهی و رونق بازارچه های صنایع دستی و فرآورده های لبنی می توان برای افراد بومی اشتغال ایجاد کرد.
معاون گردشگری میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان افزود: اقامتگاه ها باید در روستاهای دارای بناهای متبرکه و گردشگر پذیر ایجاد شوند که در این راستا مجوزهایی به روستائیان مجاور امامزادگان اعطا شده است.
وی اظهار داشت: ایجاد هتل در بقاع متبرکه صرفه اقتصادی ندارد ولی می توان با ایجاد اقامتگاه های بوم گردی و ایجاد مسافرکاشانه ها با همکاری نباید مسکن به اقتصاد و درآمد مردم بومی و محلی کمک کرد.
** لزوم تشکیل کمیته پیگیری مشکلات بقاع متبرکه در میراث فرهنگی و اوقاف
چراغی اظهار داشت: برای ساماندهی بیشتر در این خصوص باید جلسات بیشتری با حضور اداره اوقاف و امور خیریه، میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و سایر دستگاه های اجرایی مرتبط، برگزار شود تا بعد از هماهنگی صورت گرفته مسائل و مشکلات شناسایی و در کارگروه میراث فرهنگی مطرح شوند تا از این طریق مصوبات ضمانت اجرایی پیدا کنند.
وی با تاکید بر لزوم استفاده از بخش خصوصی برای رونق گردشگری گفت: امسال دولت در راستای ایجاد اشتغال فراگیر و کاهش فقر و بیکاری تسهیلات خاصی به روستائیان و مناطق عشایری داده که برای طرح و موضوعات مرتبط با گردشگری نیز اعتباراتی در نظر گرفته شده است.
معاون گردشگری میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان افزود: علاوه بر این در قالب کمیته هایی تخصصی متشکل از کارشناسانی از میراث و اوقاف می توان برنامه های مشترکی در زمینه مرمت و نگهداری بقاع متبرکه و نقشی که در توسعه و رونق گردشگری مذهبی دارند، ایجاد کرد.
وی اظهار داشت: خروجی این کمیته های تخصصی را می توان در کارگروه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مطرح کرد تا بتوان با ضمانت اجرایی بیشتری برنامه ها و تصمیمات را عملی کرد.
** لزوم ایجاد زیرساخت ها در بقاع متبرکه برای جذب بیشتر زائران
ابوذر پیرحیاتی کارشناس فرهنگی و مدیر روابط عمومی اداره کل اوقاف و امور خیریه لرستان نیز در این میزگرد گفت: لرستان دارای ظرفیت های بکر طبیعی است و بیشتر امامزادگان در این طبیعت زیبا با قابلیت جذب گردشگر جا گرفته اند.
وی افزود: اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در کناره اوقاف وظایفی دارد که باید به آنها عمل کند اما میراث فرهنگی تاکنون به دلایل متعددی اعم از نبود بودجه و اعتبار به وظیفه خود عمل نکرده است و صرف برگزاری جلسه نیز نمی تواند مشکلی را مرتفع کند.
پیرحیاتی اظهار داشت: اداره اوقاف به تنهایی در زمینه عمران و آبادانی امامزادگان و حتی در بحث گردشگری آنها وارد عمل شده است.
وی با اظهار تاسف از همکاری نکردن سایر ادارات با اوقاف افزود: صرف برگزاری جلسات کافی نیست بلکه این جلسات باید هدفمند برگزار شوند تا هم اداره اوقاف و هم میراث فرهنگی به عنوان دستگاه هایی فرهنگی بتوانند در این مسیر موثرتر واقع شوند.
این کارشناس فرهنگی گفت: گردشگری مذهبی و بازدید از امامزادگان می تواند به ایجاد اشتغال منتهی شود به اینصورت که دورافتاده ترین روستا به واسطه داشتن یک امامزاده می تواند چندین شغل برای مردم بومی ایجاد کند.
وی افزود: رونق، مرمت و ایجاد زیرساخت ها در امامزادگان و بقاع متبرکه به طور قطع باعث جذب زائرین بیشتری می شود و به دنبال آن رونق و توسعه در منطقه ایجاد می شود.
مدیر روابط عمومی اداره کل اوقاف و امور خیریه لرستان اظهار داشت: ایجاد شورای راهبری، تشکیل کمیته تخصصی و ایجاد یک دبیرخانه می توان به عنوان راهکار موثری در زمینه بقاع متبرکه و امامزادگان و نقش آنها در رونق گردشگری مذهبی موثر باشد.
وی افزود: هزینه مرمت بناهای تاریخی بقاع متبرکه باید مشخص شود برای مثال از 10 امامزاده میراثی در استان اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یا مصالح آنها را در اختیار اوقاف قرار دهد و یا خود برای مرمت این بناها اقدام کند.


http://www.Lor-Online.ir/fa/News/26127/نقش-بقاع-متبرکه-در-رونق-گردشگری-لرستان
بستن   چاپ