ندای لرستان
کوچ زودهنگام عشایر و تخریب جنگل‌های بلوط لرستان
سه شنبه 14 فروردين 1397 - 11:13:58
لر آنلاین - پایگاه خبری یافته لرستان در مطلبی با عنوان کوچ زودهنگام عشایر و تخریب جنگل‌های بلوط لرستان نوشت: مطالعات گرده‌شناسی توسط محققین بر روی گرده‌های درختی در مناطق مختلف زاگرس نشان داده که پوشش جنگلی بلوط تا هفت هزار سال پیش شکل رویشگاهی به خود گرفته است.
در ادامه این یادداشت آمده است: نقش جنگل‌های بلوط در شکل‌گیری زیست‌بوم‌ های کم‌نظیر و همچنین زندگی زاگرس ‌نشینان و مناطق مجاور آن بر کسی پوشیده نیست.
طی سال‌های اخیر، شدت تخریب در رویشگاه بلوط زاگرس روند شدیدی به خود گرفته است که هم عوامل طبیعی و هم عوامل انسانی در این تخریب نقش اساسی دارند.
حفظ پوشش گیاهی در عرصه‌ های جنگلی از عوامل کلیدی در پایداری و بقا جنگل محسوب می‌شود.
غنای پوشش گیاهی به ‌واسطه تقویت خاک و کمک به ماندگاری بیشتر آب در خاک و مهم‌ تر از همه حفظ آن به‌عنوان بستر لازم برای حیات از عوامل مؤثر و حیاتی از منظر مدیریت جنگل در نظر گرفته می‌شود.
حذف پوشش گیاهی به هر دلیلی منجر به آسیب مستقیم به جنگل می‌شود به همین دلیل متخصصین علوم جنگل توجه ویژه‌ای به اجرای برنامه ‌های آبخیزداری، کاهش فرسایش خاک و تقویت و حاصلخیزی آن دارند.
چرای بی‌رویه دام در عرصه جنگل یکی از عواملی است که منجر به تخریب مستقیم خاک و فرسایش آن و درنتیجه آسیب مستقیم به جنگل می‌شود.
در حالی ‌که جنگل ‌های بلوط زاگرس با بحران ‌های متعددی مواجه هستند، هرساله شاهد کوچ زود هنگام بهاره و پائیزه عشایر استان ‌های هم‌جوار در این عرصه‌های جنگلی در لرستان هستیم.
به نظر می‌رسد که متولیان این جنگل‌ها در حالت انفعال و منتظر نابودی کامل این جنگل‌ها هستند.
سر صحبت با متخصصین سازمان منابع طبیعی و دیگر سازمان‌های مربوطه استان است.
از متولیان این عرصه‌های جنگلی انتظار می‌رود که علاوه بر انجام وظایف مدیریتی خود با تعصب بیشتری اقدام به حفاظت از این جنگل‌ها و میراث طبیعی چند هزار ساله نمایند.
هنوز چند روز از فروردین نگذشته است که شاهد کوچ زودهنگام بهاره عشایر در این عرصه‌های جنگلی از مناطق گرمسیری جنوب استان به سمت مناطق ییلاقی شمال استان هستیم.
این وضعیت نشان‌دهنده عدم انجام وظایف مدیریتی بوده و عدم یا کاهش ضریب پوششی یگان حفاظت از جنگل را به‌خوبی نمایان می‌سازد. به‌خوبی واضح است که با وجود خشک ‌سالی ‌های نفس‌گیر، حفظ اندک پوشش گیاهی در این عرصه‌ های جنگلی از دیدگاه پایداری جنگل و حفظ رطوبت در خاک چه اهمیتی دارد.
در این فصل، پوشش گیاهی هنوز استحکام لازم را پیدا نکرده است و چرای دام در این وضعیت منجر به نابودی گونه‌ های گیاهی و در نتیجه عدم بذر دهی آن‌ها برای سال آینده و فقر مراتع و از همه مهم‌تر فرسایش شدید خاک در این عرصه‌ها خواهد شد.
با وجود این چرای بی‌رویه و شدید آیا امیدی به رویش و ماندگاری نهال‌های جدید بلوط وجود دارد؟
با توقف کوچ خارج از برنامه زمانی تعیین ‌شده و با کنترل چرای دام در عرصه‌های جنگلی و مرتعی می‌توان بخشی از فشارهای وارده بر این جنگل‌ها را کاهش داد و زمینه را برای اقدامات مدیریتی بعدی فراهم کرد.
انتظار می‌رود که هر چه زودتر مسئولین ارشد استان برنامه‌ای اصولی برای توقف کوچ عشایر استان‌ های هم ‌جوار و به‌ ویژه کوچ زود هنگام آن‌ها در عرصه جنگلی لرستان مدون کنند.
این اقتصاد معیشتی و خانوادگی منجر به تخریب درصد زیادی از پوشش گیاهی در عرصه ‌های جنگلی استان لرستان می‌شود که به‌طور مستقیم منجر به فرسایش شدید خاک و صدمات جبران‌ ناپذیری برای مراتع و جنگل‌ها به دنبال دارد.
منبع: پایگاه خبری یافته
3210/6060

http://www.Lor-Online.ir/fa/News/18181/کوچ-زودهنگام-عشایر-و-تخریب-جنگل‌های-بلوط-لرستان
بستن   چاپ