ندای لرستان
یکی از وجوه تمایز و برتری برخی انسان‌ها بر بعضی دیگر، کار و تلاش است
يکشنبه 29 بهمن 1396 - 3:52:28 PM
ایسنا - علمی و آموزشی
لر آنلاین - استادیار و عضو هیئت علمی گروه تاریخ دانشگاه لرستان گفت: یکی از وجوه تمایز و برتری برخی انسان‌ها بر بعضی دیگر، کار و تلاش است.
به گزارش ایسنا منطقه لرستان، دکتر داریوش نظری در همایش سیره علوی با بیان این مطلب، اظهارکرد: از مهمترین عوامل سعادت و فلاح یک جامعه، کار و تلاش است، دراسلام به مقوله کار و تلاش اهمّیّت بسیاری داده شده است.
وی خاطرنشان کرد: امام علی (ع) نه‌تنها در گفتار بلکه در میدان عمل نیز الگو برای پیروان خویش هستند. حضرت با کار خستگی‌ناپذیر و طاقت‌فرسا می‌خواستند جامعه اسلامی را از رکود، فقر، تنبلی و تن‌پروری که در اثر فاصله‌ی طبقاتی ایجاد شده بود، نجات دهند. 
عضو هیئت علمی گروه تاریخ دانشگاه لرستان تصریح کرد: پس اهمیت، ضرورت و جایگاه تلاش و کار، با توجه به سفارش‌های دین مبین اسلام و سلوک آن حضرت، صدچندان آشکار می‌شود.
نظری با بیان اینکه کار،جوهرآدمی است، افزود: با کارکردن، استعدادها و ظرفیت‌های وجودی انسان شکوفا می‌شود. تمدن‌های عظیم بشری نیز باهمه تنوع و تفاوتشان، حاصل کار و تلاش بی‌امان و خستگی‌ناپذیر آدمیان است.
وی اضافه کرد: بنابراین،کار را می‌توان از دو جنبه شخصی و تأثیرهایی که بر روان و جسم فرد می‌گذارد و دیگر، از جنبه اجتماعی و اثرپذیری متقابل فرد و جامعه بررسی کرد.
استادیار گروه تاریخ دانشگاه لرستان بیان کرد: کار ممکن است تأثیر مثبت یا منفی بر جسم و جان انسان بگذارد و می‌تواند به فرد منزلت اجتماعی ببخشد و توازن را میان فرد انسانی و جامعه برقرار سازد. 
نظری ادامه داد: اگرچه تنها کار و فعالیت جسمی مصداق انحصاری کار نیست و در مواردی کار فکری و طرح و برنامه و... نیز کار قلمداد شده و یا مهم‌تر از کار جسمانی به شمار می‌رود.
وی اظهار کرد: امیرالمؤمنین انسان را به استفاده از فرصت‌ها تشویق می‌کند و او را به مسیر «عمل» سوق می‌دهد، چون این دنیا محل عمل و جهان آخرت، محل حسابرسی است.
عضو هیئت علمی دانشگاه لرستان تصریح کرد: امیرالمؤمنین می‌فرمود: انسان نباید چنان به دنیا بچسبد که گویی هیچ هدفی جز پرداختن به دنیا ندارد و همچنین نباید آن ‌چنان تارک ‌دنیا شود که تنها برای آخرت بکوشد و زندگی‌اش دچار اختلال شود.
نظری اضافه کرد: حضرت علی علیه‌السلام ضمن دفاع از اصول و موازین دین مبین اسلام از کار و تلاش در مسیر احیا و آبادانی جامعه دریغ نکرد و مزارع و باغ‌های متعددی را احیا و آباد کرد. در مدت خلافت خویش نیز از کار غافل نگشت.
وی بیان کرد: درطول حیات خود اثری گران‌بها به نام «نهج‌البلاغه » را به یادگار گذاشت. در این اثر جاویدان بسیاری از آموزه‌های الهی، سیاسی، مذهبی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و . . . آمده است.
استادیار گروه تاریخ دانشگاه لرستان ادامه داد: حضرت علی علیه‌السلام با تشویق افراد جامعه به کار و تلاش می‌فرماید: هرگز شما را به عملی دعوت نکردم مگر اینکه خود در آن کار پیش‌قدم بوده‌ام.
نظری گفت: ایشان به کارهای رایج آن زمان می‌پرداخت و با اینکه مسئولیت‌های سنگین‌تری همچون حکومت جامعه اسلامی را به عهده داشت، در زمینه کشورداری، عدالت اجتماعی، قانون‌گرایی، زهد و تقوا و دین‌داری، سرآمد خاص وعام بود.
وی اظهار کرد: در زمینهٔ فعالیت‌های اقتصادی نیز یادگارهای ارزنده‌ای از خود به خاطره تاریخ به ودیعه نهادهاست بر این مبنا مشاهده شد که حضرت علی(ع) برای کار و تلاش سفارش زیادی فرموده‌اند و در این زمینه مراتب و شرایط خاصی را وضع کرده‌اند و لزوم دستیابی سعادت در جامعه مسلمین را کار و تلاش و رعایت اعتدال در این زمینه دانسته‌اند.
عضو هیات علمی تصریح کرد: ایشان هرگونه افراط ‌وتفریط را در این زمینه نهی کرده و از گوشه‌نشینی در خانه و دست کشیدن از کار و تلاش و همچنین تلاش و کوشش بیش از توان خویش نهی فرموده‌اند. حضرت بیشترین و پرثمرترین کار را، تلاش برای خدا و درراه دین و مسلمین می‌داند و تشویق فراوانی به آن نموده‌اند و کار و تلاش را در راستای دنیا و دین دانسته‌اند.
نظری اضافه کرد: در اندیشه و سیره‌ حضرت علی علیه‌السلام کار و تلاش از مباحث مهم محسوب می‌شود . یکی از حقوق اولیه‌ مردم آن است که همه حق‌دارند، شاغل باشند و در برابر کار و کوشش خود مزد و پاداش مناسب دریافت کنند.
وی بیان کرد: حضرت علی علیه‌السلام در طول عمر خویش علاوه بر حمایت از اسلام و امامت به کارهای زراعت و باغبانی می‌پرداخت و درآمد آن را صرف امور مسلمانان به‌ویژه محرومان و یتیمان می‌کرد.
استادیار دانشگاه ادامه داد: یکی از وجوه تمایز و برتری برخی انسان‌ها بر بعضی دیگر، کار و تلاش است؛ زیرا کارها آثار دنیوی و اخروی به همراه دارد.
نظری افزود: ملاک‌ها و معیارهای مهم در انتخاب شغل و کار شامل کار توأم با آگاهی(آگاهی و شناخت نسبت به کار)، اخلاص در کارها (هدف‌دار بودن) است.
انتهای پیام

http://www.Lor-Online.ir/fa/News/14737/یکی-از-وجوه-تمایز-و-برتری-برخی-انسان‌ها-بر-بعضی-دیگر،-کار-و-تلاش-است
بستن   چاپ