ندای لرستان
عضو هیات علمی دانشگاه لرستان: محتوای همایش سیره علوی در دسترس جامعه نخبگانی قرار گیرد/
دعوت از نخبگان حوزوی و دانشگاهی اندیشه‌ورز
دوشنبه 23 بهمن 1396 - 9:17:41 AM
ایسنا - علمی و آموزشی
لر آنلاین - عضو هیات علمی دانشگاه لرستان گفت: محتوای همایش سیره علوی در دسترس جامعه نخبگانی کشور قرار گیرد.
دکتر جهانبخش ثواقب در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا منطقه لرستان، اظهار کرد: چنانچه محتوای این همایش‎ها که دربرگیرنده ابعاد مختلفی از سیره علوی است به گونه‎ای در دسترس جامعه نخبگانی کشور، حکومت‌گران و توده مردم قرار گیرد که با این سیره آشنا شده و آن را در زندگی شخصی، اجتماعی و سبک زندگی و رفتاری به کار گیرند و عمل کنند، گامی در راستای نهادینه شدن آن برداشته شده است.
وی بیان کرد: همچنین اگر رهیافت‌های این سیره به صورت مواد آموزشی در مدارس، دانشگاه‌ها و محیط‌های آموزشی تدریس و جوانان بر این مبانی سیره‌ای تربیت شوند و در مساجد، منابر، جماعات، دسته‌های مذهبی و نیز در نهاد خانواده، ترویج و تبلیغ شود که مبنای عمل اجتماعی و رفتاری قرار گیرد به تدریج نهادینه خواهد شد.
پیکره حاکمیت و حکومت به سیره علوی آراسته شود
این استاد تاریخ دانشگاه لرستان اضافه کرد: حکومت‌گران و مسئولان حکومتی باید راهبردها و راهکارهای مختلف اخلاقی، رفتاری، عملیاتی و اجرایی از سیره علوی که در این همایش‌ها ارائه می‌شود استخراج و آنها را مبنای عمل در حوزه رفتارهای شخصی و جمعی و تصمیم‌گیری‌های مختلف در حوزه‌های اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و غیره قرار دهند و کارگزاران خود را بر این دستورالعمل‌ها آموزش داده و تربیت و بدان‌ها عمل کنند تا پیکره حاکمیت و حکومت به سیره علوی آراسته شود.
وی با تاکید براینکه این دستورالعمل‌ها براساس سازمان‌ها و نهادهای مختلف به فراخور کارکرد و وظایف آنها تدوین و مبنای عمل قرار گیرد، گفت: وجود یک هسته علمی برای تدوین این رهیافت‌ها و تبدیل آنها به برنامه عملیاتی سازمانی برای به کاربستن در نهادهای مختلف حاکمیتی و دیگر سازمان‌ها و نهادهای غیرحاکمیتی امری ضروری است و سپس اهتمام مسئولان نظام سیاسی در نهادینه کردن این رهیافت‌ها در بدنه نهادها و سازمان‎ها نیز ضرورت دارد.
ثواقب با اشاره به اینکه سیره علوی در ابتدا نیازمند طرح و بحث به صورت تئوریک در نشست‌های علمی تخصصی نظیر همین همایش‌هاست که از صاحب‌نظران تشکیل می‌شود، ادامه داد: پس از تبیین نظری آن، می‌بایست اصول راهبردی و رهیافت‌هایی از این سیره در ابعاد گوناگون سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، حقوقی، اخلاقی، فرهنگی، نظام خانواده، سبک زندگی اسلامی، شیوه زمامداری و غیره استخراج و دسته‌بندی شود و بر اساس آن منشورهای اخلاقی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی و دیگر موارد، تدوین و در نظام تربیتی و آموزشی و اجرایی و اداری نظام جمهوری اسلامی به کار بسته شود تا مبنای عمل و کنش‌های فردی، اجتماعی و اداری قرار گرفته و جنبه کاربردی پیدا کند. در این صورت با تبیین تئوریک سیره علوی، این سیره به عمل اجتماعی نیز تبدیل شده است.
سیره علوی به مبنای رفتار، سبک زندگی و فرهنگ جامعه تبدیل شود
این مدرس دانشگاه لرستان در پاسخ به این سوال که تا چه اندازه سیره علوی می‌تواند از هجمه‌های فرهنگی و فرقه‌های نوظهور جلوگیری کند، یادآور شد: چنانچه سیره علوی به خوبی تبیین و به اصول کاربردی و عملی مبنای رفتار، سبک زندگی و فرهنگ جامعه تبدیل شود، توانایی لازم را برای مصون‌سازی جامعه و نهادهای مختلف از تأثیرپذیری هجمه‌های فرهنگی دارد.
ثواقب بیان کرد: همچنین وقتی نسل جوان، آرمان‌ها، ایده‌آل‌ها، مبانی نظری و عملی خود را در سیره علوی به صورت واقعی یافت و از معارف علوی سیراب گشت، طبیعتاً به فرقه‌های نوظهور گرایش پیدا نخواهد کرد و در چنین حالتی سیره علوی قادر خواهد بود از آسیب‌های تهاجم فرهنگی و فرقه‌های نوظهور جلوگیری کند.
عضو هیات علمی دانشگاه لرستان با تاکید براینکه تا زمانی که به سیره علوی تنها به عنوان یک داشته مذهبی نگاه شود و تبدیل به سنت رفتاری و سبک زندگی نشود و در اثر ناآشنایی و عدم مراجعه به آن، نیازهای جامعه و نسل جوان را پاسخ ندهد، طبیعی است که نباید انتظار داشت سیره علوی بتواند نقش اصلی خود را ایفا کند، خاطر نشان کرد: از این رو همت حوزویان، دانشگاهیان، اصحاب اندیشه، فکر و پژوهش برای تبیین، ترویج و نهادینه‌سازی سیره علوی می¬طلبد که در این عرصه جدیت و اهتمام ویژه به خرج دهند.
الگوی مناسبی با موضوع اقتصاد مقاومتی براساس سیره علوی طراحی شود
وی گفت: همایش سیره علوی با فراهم ساختن زمینه برای حضور اندیشمندان مختلف در راستای بحث و تبادل اندیشه در خصوص سیره علوی گام ارزنده‌ای است که صورت گرفته و تداوم یافته به گونه‌ای که سالانه این هم‌اندیشی برگزار می‌شود. نیز از این جهت که مجموعه‌های ارزشمندی از مقالات درباره سیره علوی فراهم کرده و شرکت کننده‌ها در همایش‌ها با ابعادی از سیره علوی آشنا شده‌اند مفید بوده است.
ثواقب یادآور شد: این موضوع به دلایلی نتوانسته تأثیرگذاری مناسب و گسترده‌ای در سطح جامعه ، نخبگان و زمامداران داشته باشد، از طرفی این همایش بیشتر در سطح محلی مانده و استقبال گسترده نخبگانی از آن صورت نمی‌گیرد.
عضو هیات علمی دانشگاه لرستان با اشاره به اینکه همچنین پژوهش‌های عمیق و حاوی رهیافت‌های عملی، اجرایی، رفتاری و کاربردی در میان پژوهش‌هایی که به همایش‌ها ارائه شده کم است، افزود: دبیرخانه همایش سیره علوی نیز از این مجموعه‌ها، دستورالعمل اجرایی و کاربردی مناسبی استخراج و تدوین نکرده که سازمان‌ها، نهادها ، کارگزاران حکومت و ... از آنها بهره ببرند. حتی در سطح جامعه یا نهادهای آموزشی (آموزش و پرورش و دانشگاهها) از نتایج این همایش‌ها استفاده‌ای نکرده‌اند.
وی عنوان کرد: بهتر است همایش‌ها هرچه بیشتر تخصصی شده و به جای فراخوان عام، از نخبگان حوزوی و دانشگاهی توانمند و اندیشه‌ورز دعوت شود که مقالات عمیقی که جنبه کاربردی داشته باشند تدوین کنند و به جای اینکه همایش تبدیل به حرکت تبلیغی محلی برای یک سازمان یا نهاد خاص شود، به یک نشست علمی مفید تبدیل شود.
ثواقب تاکید کرد: بایستی از درون مقالات این همایش، رهیافت‌های مهمی استخراج و متناسب با نظام خانواده، نهادهای آموزشی (مدارس و دانشگاه‌ها) ادارات، سازمان‌های مختلف و ... تدوین و با تدبیری شایسته مبنای عمل قرار گیرد. به ویژه انتظار این است که الگوی مناسبی در موضوع اقتصاد مقاومتی براساس سیره علوی طراحی و تدوین و به مسئولان حکومتی جهت بهره‌برداری ارائه شود و از مباحث و مقالات کم عمق و تکراری پرهیز و از مقالات بدیع و حاوی نکات و رهیافت‌های عملی و کاربردی استقبال شود.
انتهای پیام

http://www.Lor-Online.ir/fa/News/13322/دعوت-از-نخبگان-حوزوی-و-دانشگاهی-اندیشه‌ورز
بستن   چاپ