ندای لرستان

آخرين مطالب

/گزارش/

پروانه‌ای پیله کرده در ژنِ کودک مقالات

  بزرگنمايي:

ندای لرستان - پروانه‌ای شدن همیشه به معنای زیبایی و شیدایی نیست، بلکه زخمی است که زندگی را هرروز برای خانواده‌های دارای فرزند «EB» دشوار و دشوارتر می‌کند، زخمی که بهبودی ندارد.
 بیماری پروانه‎ای با نام «EB» عارضه‌ای خاص و دردناک است که از جهشی ژنتیکی ایجاد می‌شود و از بدو تولد تا پایان عمر همراه فرد است، این بیماری درمان ندارد اما با روش‌هایی گوناگون و پرهزینه می‌توان تا حدودی مشکلات این بیماری را کم کرد. افراد مبتلا به آن پوست بدنشان بسان پروانه‌ها ظریف و شکننده است.
در این خصوص پای درد دل این بیماران نشسته‌ایم.
جای زخم‌ها مانند سوختگی است
 مادر یکی از بیماران «EB» به ایسنا گفت: پسرم، م. ب 12 سال سن دارد که از همان بدو تولد متوجه شدیم به این بیماری مبتلاست، زمانی که متولد شد دو تاول بزرگ روی پاهایش بود و پس از دست زدن به آن‌ها پوست کنده شد، بعداً متوجه شدم به بیماری ناشناخته «EB» مبتلا شده است.
وی با بیان اینکه سابقه این بیماری در اقوام را نداشته‌ایم، اضافه کرد: با همسرم نسبت فامیلی داریم البته قبل از ازدواج مشاوره ژنتیک را در شهرمان انجام دادم و پس از جواب آزمایش ازدواج کردیم.
این مادر بیان کرد: پسرم از گردن تا لگن پوست ندارد و هر روز باید پانسمانش را عوض کنیم و جای زخم‌ها که مانند سوختگی است شستشو شود.
به خاطر بیماری فرزندم چند سالی افسرده بودم
وی اضافه کرد: به خاطر بیماری فرزندم چند سالی افسرده بودم، زمانی که پانسمان را عوض می‌کنم فریاد می‌زند و جای زخم‌هایش خونریزی می‌کند؛ با توجه به اینکه در آپارتمان زندگی می‌کنم بیشتر همسایه‌ها سؤال می‌کنند چرا فرزندت گریه می‌کند.
این بانوی لرستانی با بیان اینکه هزینه درمان فرزندم تقریباً به‌صورت ماهیان 1.5 میلیون تومان است، افزود: پانسمان این بیماران جزو اقلام تحریمی است البته انجمن حمایت از بیماران «EB» در تهران هفته‌ای دو پانسمان برای ما ارسال می‌کند و این در حالی است که در هفته 5 پانسمان نیاز داریم.
مادر این بیمار مبتلا به «EB» عنوان کرد: فرزندم تحت پوشش بهزیستی است و ماهیانه 50 هزار تومان مستمری برایش واریز می‌شود که تنها پول سر سرنگ‌های فرزندم نمی‌شود، روزانه 20 هزار تومان سرسرنگ یک‌بارمصرف برای تاول‌ها استفاده می‌کنم.
وی گفت: فرزندم تنگی مری داشته و قدرت بلع غذا را ندارد، مجبورم غذا را به‌صورت میکس و آبکی به او بدهم، با توجه به شرایط بد اقتصادی و اینکه همسرم کارگر ساختمانی است در مضیقه هستم.
سه فرزند مبتلا به «EB» در یک خانواده لرستانی
فاطمه 25 ساله یکی دیگر از بیماران مبتلا به «EB» است، او می‌گوید: 7 فرزند هستیم که دو نفر نیز از خانواده‌ام به این بیماری مبتلا هستند.
وی ادامه داد: از بدو تولد به این بیماری مبتلا شدم، تمام بدنم زخم است و هر روز باید آنهارا پانسمان و شستشو دهم.
فاطمه گفت: اگر حمایت حمیدرضا هاشمی، رئیس خانه «EB» نبود نمی‌توانستیم زنده بمانیم؛ حتی با وجود حمایت‌های این انجمن پانسمان‌ها کافی نیست و برخی اوقات مجبورم از دستمال‌کاغذی استفاده کنیم.
این شهروند لرستانی افزود: برخی اوقات به دلیل زخم‌های بدنم نمی‌توانم خوب راه بروم.
مردم از ما می‌ترسند
یکی دیگران از بیماران مبتلا به «EB» گفت: بیماری ما در ابتدای تولد کم است اما به‌مرورزمان پیشرفت کرده و باعث می‌شود انگشتانمان به هم بچسبد. دهان و گلویمان تاول می‌زند و غذا خوردن برایمان دشوار می‌شود.
ابراهیم می‌گوید: بیماری ما واگیردار نیست اما شاهدیم مردم از ما می‌ترسند، کودکان خود را از ما دور نگه می‌دارند و این رفتار آزارمان می‌دهد.
وی گفت: البته با رسانه‌ای شدن این بیماری و آگاهی مردم کمتر شاهد این رفتارها هستیم.
این نوجوان لرستانی بیان کرد: یکی از اصلی‌ترین مشکلات ما تحصیل در مدارس است؛ آموزش‌وپرورش با ما همکاری‌های لازم را نکرده و اجازه نمی‌دهد در مدرسه در کنار دیگر دانش‌آموزان درس بخوانیم و مجبوریم معلم خصوصی بگیریم که هزینه درمان و تحصیل برای خانواده کمرشکن است.
تشکیل تاول در بیماری «EB» در پاسخ به آسیب‌های فیزیکی است. تاول ممکن است در پاسخ به جراحت‌های خفیف، حتی از طریق حرارت، مالش، خراش یا چسب ایجاد شود.
بیماران «EB» که محدودیت حرکت دارند تحت پوشش بهزیستی هستند
در این خصوص لیلا طاهری، معاون توان‌بخشی بهزیستی لرستان، گفت: بیماران «EB» جزو بیماران خاص و تحت پوشش علوم پزشکی لرستان هستند اما آن‌هایی که بر اثر چسبندگی دچار محدودیت حرکتی دست‌وپا شدند معلول محسوب شده و تحت پوشش بهزیستی هستند.
وی اضافه کرد: سازمان به این افراد مستمری برابر 162 هزار و 500 تومان طی دو مرحله (53 هزار تومان و 108 هزار تومان) پرداخت می‌کند.
طاهری گفت: هزینه درمان این بیماران بالاست و یکی از اقلام ضروری آن‌ها پانسمان است که دانشگاه علوم پزشکی تأمین می‌کند.
عامل انتقال بیماری ژنتیکی است و داشتن سابقه خانوادگی خطر ابتلا به بیماری EB را افزایش می‌دهد. ممکن است بیماری از طریق یکی از والدین که بیمار است، منتقل شود (نوع اتوزومال غالب بیماری) یا ممکن است از هر دو والد ناقل بیماری منتقل شود (نوع اتوزومال مغلوب بیماری) یا ناشی از جهش جدید در فرد بیمار باشد.
«EB» هیچ درمانی ندارد
در این خصوص دکتر حسن شجاعی، کارشناس بیماری‌های خاص دانشگاه علوم پزشکی لرستان با بیان اینکه «اپیدرمولیز بولوسا» با نام اختصاری «EB» یک بیماری ارثی در بافت‌های پوستی است که در پوست و غشای مخاطی ایجاد تاول می‌کند، اظهار کرد: این بیماری به دلیل نازک شدن پوست و آسیب‌پذیری آن به بال‌های پروانه تشبیه می‌شود که در ایران با نام بیماری «پروانه‌ای» شناخته شده است.
وی اضافه کرد: شیوع این بیماری به‌صورت ارثی و یک در 50 هزار نفر بوده و شدت آن نیز از ملایم تا کشنده است.
شجاعی با بیان اینکه این بیماری ممکن است بسیاری از بافت‌های حساس بدن را از بین ببرد، تصریح کرد: «EB» یا پروانه‌ای به هیچ قومیت خاصی تعلق ندارد و در تمام نقاط جهان رخ می‌دهد و به‌طور مساوی بر مردان و زنان اثر می‌کند.
این کارشناس بیماری‌های خاص دانشگاه علوم پزشکی لرستان یکی از مهم‌ترین علل بیماری «EB» را ازدواج‌های فامیلی برشمرد و با بیان اینکه بسیاری از کودکان پروانه‌ای از پدر و مادری متولد شده‌اند که ازدواج فامیلی داشته‌اند، عنوان کرد: پزشکان توصیه می‌کنند کسانی که ازدواج فامیلی انجام می‌دهند حتماً آزمایش‌های ژنتیکی را انجام دهند.
«EB» ژنتیکی است و واگیر ندارد
شجاعی با اشاره به اینکه در «EB» پوست به‌شدت حساس و شکننده خواهد شد به‌طوریکه کوچک‌ترین خراش یا آسیبی موجب تاول‌های عذاب‌آور و عفونت‌های زیادی برای بیمار می‌شود اما به‌هیچ‌وجه واگیر ندارد، گفت: پوست انسان شامل دو لایه است لایه خارجی که روی پوست بوده و داخلی که زیر قرار دارد؛ در افراد سالم کلاژن بین این دو لایه وجود دارد که مانع از حرکت‌های اصطکاکی این دو لایه روی هم می‌شود، اما در افراد مبتلا به این بیماری پروتئین کلاژن وجود ندارد و کوچک‌ترین چیزی مانند مالیدن دست باعث ایجاد این اصطکاک و تاول و زخم‌های دردناک می‌شود به‌طوریکه درد ناشی از آن با سوختگی درجه سه که در آن تمام لایه‌های پوست تخریب شده است مقایسه می‌شود.
این پزشک با بیان اینکه «EB» هیچ درمانی ندارد و فقط می‌توان با مراقبت‌های ویژه از جمله خوراک‌های غذایی و پانسمان‌های خاص از میزان زخم‌های آن کاست، افزود: در مواردی ممکن است یک بیمار نتواند از شدت جراحات حتی یک لباس بر تن کند و حتی شدت یک بیماری منجر به از دست رفتن قسمتی از اعضای بدن مانند دست‌ها و یا پاها و یا در نهایت منجر به مرگ بیمار شود.
وی با بیان اینکه در اپیدرمولیز بولوزا یا«EB» چنانچه تاول‌ها عفونت کنند، باعث بروز مشکلات جدی می‌شوند، گفت: برخی افراد دارای تاول‌های کمی هستند درحالی‌که افراد دیگر تعداد زیادی از آن‌ها را دارند؛ تاول‌ها غالباً بر روی پاها و دست‌ها یافت می‌شوند؛ همچنین می‌توانند درون دهان، مری (لوله‌ای که به غذاها اجازه می‌دهد تا از انتهای دهان به شکم بروند)، در شکم و در مثانه تشکیل شوند. در شرایط شدیدتر، EB ممکن است در دندان‌ها، ناخن‌ها، مو و دیگر بخش‌های بدن نیز یافت شود.
هیچ درمانی برای «EB» وجود ندارد
شجاعی با اشاره به اینکه اپیدرمولیز بولوزا زمانی اتفاق می‌افتد که یکی از ساختارهای مهم پوست کاهش یافته یا کاملاً از بین برود، اظهار کرد: از دست رفتن چسب پوست، باعث ضعیف شدن آن می‌شود و تاکنون هیچ درمانی برای «EB» یافت نشده است.
این کارشناس بیماری‌های خاص دانشگاه علوم پزشکی لرستان بیان کرد: بسیاری از انواع «EB» به‌خوبی کنترل شده و افراد دارای این نوع از بیماری زندگی نرمالی دارند اما متأسفانه، انواع نادری وجود دارد که می‌توانند منجر به مرگ در نوزادی یا در بزرگ‌سالی شوند.
وی با اشاره به علائم و نشانه‌های بیماری EB گفت: ایجاد تاول‌های پر از مایع بر روی پوست، به‌خصوص بر روی دست‌ها و پاها به دلیل سایش، تغییر شکل یا از دست دادن ناخن‌های دست‌وپا، تاول‌های درونی، شامل تارهای صوتی، مری و راه هوایی بالایی، ضخیم شدن پوست کف دست و کف پا، تاول کف دست، زخم شدن و از دست دادن مو (آلوپسی زخم)، پوست با ظاهر نازک (زخم آتروفیک)، برآمدگی‌ها و جوش‌های کوچک بر روی پوست، مشکلات دندان، مانند پوسیدگی به دلیل مینای ضعیف و اختلال در بلع از جمله علائم و نشانه‌های این بیماری هستند.
وی خاطرنشان کرد: تاول‌های اپیدرمولیز بولوزا ممکن است تا زمانی که نوپا شروع به راه رفتن نکرده یا زمانی که فعالیت فیزیکی با یک بچه بزرگ‌تر باعث سایش‌های شدیدتر بر روی پا نشده است، خود را نشان ندهند.
نزدیک به 1000 نفر در کشور بیمار EB وجود دارد
این کارشناس بیماری‌های خاص دانشگاه علوم پزشکی لرستان با بیان اینکه پیشگیری اپیدرمولیز بولوسا یک بیماری سخت، گاه‌گاهی دردناک و اغلب بدنماست، اضافه کرد: اکثر افراد بزرگ‌سال با علائم EB یا کسانی که می‌دانستند آن‌ها حامل ژن هستند به کم کردن نسل‌های آینده، شامل امکان نسل خود آن‌ها، از این وضعیت تمایل خواهند داشت.
وی یادآور شد: امکان دارد جهش ژن مخصوص این بیماری را در خانواده تعیین کنیم و سپس تست‌های پیش از تولد روی زن باردار را با یک جنین در خطر برای تعیین وضعیت جنین، هدایت کنیم.
شجاعی تصریح کرد: همچنین، یک مشاور ژنتیکی می‌تواند اطلاعاتی در رابطه با احتمال گذر ژن برای EB به کودکان عرضه کند و مشاوراتی در رابطه با بارداری (بچه‌داری) آینده عرضه کند.
بروجرد بیشترین بیمار مبتلا به EB را دارد
این کارشناس بیماری‌های خاص دانشگاه علوم پزشکی لرستان با بیان اینکه مشاوره ژنتیکی می‌تواند یک گام مهم در کمک به خانواده‌ها و تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی آنان باشد، گفت: افرادی که قصد فرزندآوری دارند و درعین‌حال عارضه EB در خانواده آن‌ها وجود دارد، به آن‌ها توصیه می‌شود در حین بارداری تست‌هایی برای تشخیص جنین را هفته هشتم تا دهم بارداری انجام دهند.
وی خاطرنشان کرد: تفاهم‌نامه‌ای سه‌جانبه برای کمک به این بیماران بین بنیاد مستضعفان، بنیاد امور بیماری‌های خاص و دانشگاه علوم پزشکی امضا شده است؛ البته پیش‌بینی می‌شود در کشور بین 800 تا 1000 نفر بیمار EB داشته باشیم که باید شناسایی شوند.
شجاعی گفت: در لرستان بیش از 20 بیمار EB داریم؛ شهرستان بروجرد بیشترین آمار این بیماری را دارد.
اگرچه نمونه‌های ملایم‌تر این بیماری ممکن است با بالا رفتن سن بهبود یابند ولی درمان این بیماری برمراقبت از تاول‌ها و جلوگیری از تشکیل موارد جدید تاول متمرکز است.
امیدهای تازه درمان بیماری پروانه‌ای
در این خصوص محمدرضا خانی، عضو هیئت‌علمی پژوهشکده لیزر و پلاسمای دانشگاه شهید بهشتی گفته بود: فناوری لیزر در سالیان اخیر در حالی کاربردهای زیادی در حوزه‌های پزشکی یافته است که چالش‌های مختلفی ایجاد کرده است.
وی با بیان اینکه از سال 2010 فناوری پلاسمای پزشکی در دنیا به‌صورت علمی آغاز شد، یادآور شد: از سال 2010 بحث استفاده از پلاسما در درمان سرطان، جوان‌سازی پوست، درمان انواع زخم‌ها و همچنین در حوزه دندانپزشکی مطرح شد، به‌گونه‌ای که مقالات محققان آمریکایی نشان می‌دهد این فناوری در از بین بردن سلول‌های سرطانی بسیار مؤثر است.
این محقق پژوهشکده لیزر و پلاسمای دانشگاه شهید بهشتی با تأکید بر اینکه ما از سال 2010 مطالعات خود را در این حوزه آغاز کردیم، گفت: ازآنجایی‌که دانش فنی پلاسما در این پژوهشکده موجود بود، در سال 2010 حدود 6 دانشجوی مهندسی پلاسما و فیزیک پلاسما در حوزه پلاسما مدیسین (پزشکی پلاسما) برای ساخت ابزارهای پلاسما در حوزه پزشکی پذیرش شدند.
وی با بیان اینکه در این پژوهشکده از رژیم پلاسمای سرد (Cold Plasma) بهره بردیم، اظهار کرد: پلاسمای سرد ماده‌ای است که بدون هیچ آسیب حرارتی، می‌توانیم بافت را در معرض آن قرار دهیم. در این روش تابش پلاسما بر روی سطح بافت صورت می‌گیرد، به‌گونه‌ای که الکترون‌های پر انرژی آزاد می‌شوند و با استفاده از گاز به سمت پوست هدایت می‌شوند.
وی با اشاره به مزایای این روش، خاطرنشان کرد: این روش سطح پوست را پاک‌سازی می‌کند، به این معنی که اگر چربی بر روی پوست باشد، با بمباران الکترونی و تولید الکترون‌های اکسیژنی، اگر ساختارهای هیدروکربنی بر روی پوست باشد، با آن‌ها واکنش می‌دهد و به‌صورت CO و CO2 از سطح پوست برداشته می‌شود.
عضو هیئت‌علمی دانشگاه شهید بهشتی تولید رادیکال‌های NO در غلظت‌های پایین را از دیگر مزایای این روش نام برد و یادآور شد: تولید این رادیکال‌ها موجب ترمیم پوست بدون هیچ دردی می‌شود؛ چراکه موجب تولید فیبروپلاست و کلاژن خواهد شد. ضمن آنکه این روش موجب استریل کردن پوست خواهد شد؛ از این‌رو این روش برای درمان زخم‌های عفونی کاربرد دارد؛ چراکه در روش پلاسما از رشد و تکثیر میکرو ارگانیزم‌ها جلوگیری می‌کند.
پانسمان‌های مورد استفاده برای بیماران EB از خارج وارد می‌شود
 این محقق ادامه داد: بدن کودکان مبتلا به بیماری ژنتیکی EB دائماً دچار زخم همراه با عفونت می‌شود و در صورت مزمن شدن این زخم‌ها منجر به بروز سرطان خواهد شد. این دسته از بیماران رشد نمی‌کنند و لثه‌ها و یا پوست آن‌ها همواره زخم است و پانسمان‌های مورد استفاده برای این بیماران از خارج وارد می‌شود.
مجری طرح با تأکید بر اینکه پانسمان‌های مورد استفاده برای بیماران پروانه‌ای باید به‌گونه‌ای باشد که به پوست نچسبد، ادامه داد: ما با همکاری محققان مرکز تحقیقات پوست بیمارستان شهدای تجریش دستگاه پلاسما تراپی» (پلاسما درم) ساخته شده را در این مرکز به بهره‌برداری رساندیم.
وی با اشاره به نتایج به دست آمده از این مطالعات، گفت: با مقایسه درمان با لیزر، مشاهده کردیم زخمی که 16 سال بر بدن بیماری بوده است، با این روش بهبود یافته است.
خانی با تأکید بر اینکه این زخم‌ها که تحت درمان روش پلاسما قرار گرفت، در ابعاد بزرگ (به‌عنوان‌مثال کل کمر فرد مبتلا به EB) بوده است، ادامه داد: مقاله‌ای از نتایج این مطالعات در پایگاه نیچر منتشر کردیم.
امید می‌رود با حمایت همه‌جانبه مسئولین و خیرین بتوانیم باری از دوش خانواده‌های دارای فرزند EB برداریم و چشمان هیچ مادری برای فرزندش اشک‌آلود نباشد.
گزارش از آزیتا یوسفیان خبرنگار ایسنا منطقه لرستان
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/98136/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تأکید استاندار لرستان بر تقویت رویکرد وحدت در استان

کشف 4 تن روغن قاچاق

کشف 4 تن روغن‌نباتی قاچاق در الیگودرز

روایت فارن پالیسی از ماجراجویی های پرهزینه تل آویو

ماجرای عملیات شهادت‌طلبانه شهروند ترکیه‌ای در قدس

4 تن روغن نباتی قاچاق در لرستان کشف و ضبط شد

دریافت بیش از 490 میلیارد تسهیلات خوداشتغالی توسط دانشجویان لرستان

«بر بلندای حضور» برگزیدگان خود را شناخت

معاون سیاسی استانداری فارس مطرح کرد: برنامه و نقشه راه؛ کلید واژه پیشرفت صنعت بیمه

یورش به کلمبیا؛ پلیس تحصن دانشجویان هوادار فلسطین را برچید

«دلار چند؟»

دوراهی قالیباف برای رسیدن به صندلی ریاست

نجات آقای « ب.ز»

پیام ناتو به روسیه با برپایی بزرگ‌ترین مانور از زمان جنگ سرد

بلا و بهای خام‌اندیشی

همدلی سازمان منطقه آزاد، نهادها و اصناف برای بهبود شرایط کارگران/ امضای تفاهم نامه تنظیم امور کار درجزیره کیش

برگزاری همایش مدیران بیمه دی در شیراز

معاون استانداری فارس مطرح کرد: برنامه و نقشه راه؛ کلید واژه پیشرفت صنعت بیمه

آغاز طرح انسداد مرزهای شرقی کشور

علیه کارگر؛ تبعات قراردادهای موقت

محدودیت‌های نانوشته علیه معلمان

عملیات شهادت‌طلبانه شهروند ترکیه‌ای در قدس

فرقان؛ ردپای مارکسیسم

مردی که تسلیم نمی‌شود

خبر خوب برای دارندگان خانه در بافت فرسوده

بوی گشایش ارزی از ریاض می‌آید

وعده مخبر درباره افزایش 35 درصدی حقوق بازنشستگان حداقل بگیر عملیاتی شد

جوان الیگودرزی در دریاچه سد حوضیان غرق شد

تعلیق دانشجویان دانشگاه کلمبیا اعتراضات را شعله‌ور کرد

نفوذ سرمایه‌داری در سنگر کمونیست‌ها

ایران هسته‌ای مخلوق شرایط و تحولات است

هشدارها و حسرت‌های دو رئیس‌جمهور

رو هوا بزن! 56000 تومان جایزه

دلار به دنبال بازه آرامش

صادرات زعفران ایرانی با نام افغانستان!

دغدغه‌های انتقال فرآورده‌های نفتی از ایران با گازوئیل

کاهش 2 درصدی حجم مخازن سد‌های لرستان

معاون سازمان راهداری: 40هزار کیلومتر راه آسفالته کشور خرابی سنگین دارد

امضای 2 سند همکاری اقتصادی میان ایران و امارات

دانشمندان عمیق‌ترین گودال آبی جهان را در مکزیک کشف کردند

ادای احترام رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران به مقام شامخ شهدای مازندران

با الگوپذیری از معلم شهید مطهری نقش واقعی معلم و استاد را در کشور به ثمر برسانیم

با هم‌ دوست باشید

عاقبت دانه‌درشت‌ها

قراردادی با چین وجود دارد؟

جنجال جدید طلافروشان

آخرین وضعیت عرضه ارز در مرکز مبادله

وزیر جهادکشاورزی: اجازه نمی‌‌دهیم محصولاتی که خودمان داریم وارد کشور شود

شناسایی فرار مالیاتی 860 میلیارد تومانی از یک دلال پتروشیمی

پاسخ معاون پارلمانی رئیس‌جمهور به انتقادات ارزی رئیس مجلس