ندای لرستان

آخرين مطالب

کم آبی در کمین لرستان/ بارش‌های پرتکرار هم حریف خشکسالی نشد اجتماعي

کم آبی در کمین لرستان/ بارش‌های پرتکرار هم حریف خشکسالی نشد
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - لرستان همواره در رده استان های پربارش کشور قرار داشته که به دلیل بهره مندی از حدود 2 هزار و 500 کیلومتر رودخانه دائمی، کشاورزی همچنان یک پایه ثابت اقتصاد آن بوده و ارزش تولیدات این بخش به 80 هزار میلیارد ریال می رسد که برای استان محرومی چون لرستان رقم خوب و قابل قبولی است.
حدود سه میلیون تن انواع تولیدات کشاورزی از جمله بیش از ٢ میلیون و ٢٠٠ هزار تن محصولات زراعی ، ٣٠٠ هزار تن باغی و بیش از 400 هزار تن انواع محصولات دامی سالانه در این استان تولید می شود که البته برای این حجم از تولیدات کشاورزی حدود 93 درصد آب های سطحی و زیرزمینی نیز توسط حدود 160 هزار بهره بردار این بخش مصرف می شود.
800 هزار هکتار زمین کشاورزی در لرستان وجود دارد که به دلیل بارش های مطلوب و وجود رودخانه و چشمه در اغلب مناطق استان، دهه های قبل استقبال چندانی برای تبدیل اراضی دیم به آبی صورت نگرفت و در حالیکه متوسط زمین های آبی کشاورزی کشور 45 تا 46 درصد عنوان می شود اما این رقم در لرستان بین 23 تا 25 درصد است.
به دلیل گستردگی اراضی دیم، کشاورزی لرستان هر سال چشم انتظار سخاوت آسمان است اما با وجود بارش های پرتکرار از مهرماه تا پایان سال گذشته، نصیب چندانی از بارندگی های بهاره نداشته است و همچنان در معرض خشکسالی قرار دارد.
به گفته معاون توسعه و پیش بینی هواشناسی لرستان تا اوایل اردیبهشت ماه امسال، بارندگی ها نسبت به مدت مشابه سال زراعی قبل حدود 12 درصد کاهش یافته است و بارندگی های موثر بهاره نیز وضعیت چندان مطلوبی ندارد.
زینب اکبری می گوید: متوسط بارش پهنه ای در لرستان از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون 429 میلیمتر بوده که در مقایسه با سال گذشته 12 و در مقایسه با آمار بلندمدت سال زراعی 18 درصد کاهش داشته است.
اما پدیده خشکسالی که این سال ها زیاد به گوش می رسد و مدام در خصوص آن هشدار داده می شود به چه معنا است و از نظر علمی بارندگی نرمال چگونه محاسبه می شود؟
معاون توسعه و پیش بینی هواشناسی لرستان در این خصوص به ایرنا می گوید: خشکسالی از دیدگاه دستگاه های مختلف تعابیر متفاوتی دارد اما به طور کلی خشکسالی هواشناسی به معنای بارش کمتر از حد نرمال است که منجر به تغییر الگوهای آب و هوا می شود.
اکبری در خصوص ملاک محاسبه بارش های نرمال نیز گفت: میزان بارش های یک دوره آماری 20 تا 30 ساله ایستگاه های هر منطقه محاسبه و میانگین آن به عنوان نرمال بارش در نظر گرفته می شود.
وی اظهار داشت: به طور معمول چنانچه بارش های هر سال کمتر از 10 درصد میزان نرمال باشد، خشکسالی رخ نداده است اما هرچه بارندگی سالانه نسبت به حد نرمال کاهش بیشتری داشته باشد، خشکسالی شدت بیشتری دارد.
معاون هواشناسی لرستان با اشاره به اینکه سال زراعی از ابتدای مهر ماه هرسال تا پایان شهریور سال بعد محاسبه می شود عنوان کرد: با توجه به شرایط بارش ها در سال های اخیر به ویژه 10 دهه گذشته، براساس شاخص های استاندارد هواشناسی، اکثر مناطق با درجات مختلف دچار خشکسالی هستند.
اکبری با اشاره به اینکه در دوره 10 ساله منتهی به پایان سال 1402 خشکسالی لرستان 89 درصد بوده است افزود: از این میزان خشکسالی 22 درصد خفیف، 42 درصد متوسط، 20 درصد شدید و چهار درصد بسیار شدید ثبت شده است.
کاهش حجم آب سدهای استان و سفره های زیرزمینی نیز یکی دیگر از تبعات کاهش بارندگی های بلند مدت و البته پدیده خشکسالی است به نحوی که مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان می گوید: سطح آب های زیرزمینی استان در بلندمدت منتهی به سال آبی 1402-1401 بطور متوسط حدود 6.4 متر افت داشته است.
کاهش 522 میلیون مترمکعبی مخازن آب های زیرزمینی
به گفته داریوش حسن نژاد، کاهش مخزن آب های زیرزمینی استان در این مدت حدود 522 میلیون مترمکعب بوده که معادل افت سالانه حدود23 سانتیمتر و کسری مخزن حدود 19 میلیون متر مکعب است.
وی اظهار داشت: بیشترین افت سطح آب زیرزمینی در بلندمدت مربوط به محدوده های مطالعاتی کوهدشت و ازنا - الیگودرز به ترتیب با حدود 21.5 متر و 9.4 متر بوده که معادل حجم آب حدود 118 و 185 میلیون مترمکعب می باشد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان گفت: کاهش و شکل بارش در سال آبی جاری نسبت به دوره آماری (بلند مدت) باعث شده است که منابع آب زیرزمینی و آبدهی رودخانه های استان همچنان در مقایسه با بلند مدت با کاهش مواجه شود به نحوی که متوسط دبی اندازه گیری شده رودخانه های استان در اسفند ماه سال آبی جاری نسبت به متوسط اسفند ماه طول دوره آماری حدود 39 درصد کاهش داشته اند.
کاهش 33 میلیون مترمکعبی حجم آب حوضه کارون بزرگ در لرستان
حسن نژاد با اشاره به اینکه کمترین حجم بارندگی ها در اسفند ماه سال آبی 1402 - 1403 در محدوده ازنا - الیگودرز اتفاق افتاد افزود: حجم افت در حوضه کارون بزرگ حدود 33 میلیون مترمکعب است.
به گفته وی بیشترین تغییرات افت در این حوضه مربوط به دشت ازنا - الیگودرز با حدود 1.1متر افت سطح آب و کسری مخزن حدود 21.2 میلیون متر مکعب در اسفند ماه سال 1402 نسبت به اسفند ماه سال گذشته است.
مدیرعامل آب منطقه ای لرستان افزود: شبکه بهینه سنجش آب زیرزمینی استان سالانه توسط 10 هزار و 221 دهنه چشمه با خروجی حدود 902 میلیون مترمکعب، یک هزار و 663 رشته قنات با خروجی حدود 80 میلیون مترمکعب و چاه ها با حدود 702 میلیون مترمکعب تخلیه می شود.
57 درصد مخزن سدهای لرستان خالی است
حسن‌نژاد اظهار داشت: بنابر آخرین آمار تا اوایل اردیبهشت جاری، 57 درصد از حجم مخازن سدهای استان خالی است.
وی با اشاره به آخرین وضعیت مخازن سدهای لرستان بیان کرد: حجم کل مخزن سدهای مروک، ایوشان، تنگ هاله، خان‌آباد، کزنار و حوضیان 208.71 میلیون متر مکعب است که در این مقایسه سد ایوشان با 94 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل، بالاترین درصد افزایش حجم آب را داشته است.
وی ادامه داد: حجم آب موجود در پشت سدهای استان 90.14 میلیون متر مکعب گزارش شده و در حال حاضر مجموع آب ورودی‌ 6 سد استان 7.74 مترمکعب بر ثانیه و آب خروجی 0.45 متر مکعب بر ثانیه است.
هشدار در خصوص کاهش بارندگی ها و سطح منابع آب زیرزمینی لرستان در حالی جدی گرفته نمی شود که به گفته یک دکترای تخصصی اکولوژی گیاهان زراعی ایران از 20 سال قبل وارد یک دوره 30 ساله خشکسالی شده و میانگین بارندگی 30 ساله ایران 250 میلیمتر است بنابراین خسارت به بخش کشاورزی به ویژه اراضی دیم یک واقعیت اجتناب ناپذیر است.
زمان 75 درصد بارندگی ها مناسب نیست
به گفته بهروز میر متوسط بارش سالانه در کشورهای اروپایی بین 700 تا 800 میلیمتر است با این تفاوت که در کشور ما تبخیر و تعرق به علت افزایش درجه حرارت، بیشتر است.
وی می گوید: مشکل دیگر این است که 70 درصد بارندگی های ایران در 25 درصد مساحت کل کشور رخ می دهد و تنها 25 درصد از این بارندگی ها در فصل و زمان مورد نیاز آبیاری است.
این کارشناس کشاورزی اعتقاد دارد: پدیده خشکسالی تا سال 2050 پیش بینی شده است و 75 درصد جمعیت جهان را به دلیل تغییرات اقلیمی، با خطر مواجه می کند که علاوه بر خشکسالی، بارش های سیل آسا نیز جزو این تغییرات محسوب می شود.
میر با اشاره به افزایش انتشار گازهای گلخانه ای به دلیل تغییر کاربری اراضی کشارزی توسط بشر گفت: خشکسالی در انواع هواشناسی، کشاورزی، کشاورزی هیدرولوژی یا کاهش منابع آب های زیرزمینی و رودخانه ها، و اقتصادی و امنیتی تعریف می شود که خشکسالی هواشناسی به معنای کاهش بارندگی نسبت به بلند مدت است و خشکسالی کشاورزی زمانی که رطوبت موجود خاک کمتر از میزان مورد نیاز گیاه باشد رخ می دهد.
وی گفت: میانگین 50 ساله بارندگی در لرستان 522.9 میلیمتر است که 2 ایستگاه شول آباد با 915 میلیمتر و سپیددشت 711 میلیمتر اختلاف معناداری با سایر ایستگاه ها دارند و با حذف آنها، میانگین بارندگی استان به 350 تا 400 میلیمتر می رسد و جزو استان هایی خواهیم بود که همیشه با تنش خشکسالی مواجه می شویم.
این دکترای تخصصی اکولوژی گیاهان زراعی با اشاره به وجود 60 نقطه همگن، اقلیم و ریزاقلیم های مختلف در لرستان و بروز 2 خشکسالی در سال های 99 تا 1401، افزود: لرستان طی سال زراعی 1400- 1401 جزو هفت استان خشکسال کشور و سال زراعی گذشته جزو 13 استان کم بارش بود.
به گفته میر در سال زراعی جاری نیز لرستان تا 30 آذر جزو پنج استان کم بارش کشور بود و بر خلاف پیش بینی های هواشناسی در ابتدای سال مبنی بر تعجیل در بارندگی، پاییز زودرس و افزایش بارش ها، متاسفانه این مهم در اکثر نقاط کشور و لرستان صدق نکرد.
وی ادامه داد: بارش ها با تاخیر مواجه و در مقایسه با بلند مدت تا تاریخ 30 آذر 1402، حدود 105 میلیمتر کاهش بارندگی در استان ثبت شد که بارش ها از بهمن ماه روند به نسبت خوبی گرفت و کمی جبران شد اما همچنان با خطر کم آبی مواجه هستیم.
ازنا و الیگودرز، کم بارش ترین ها
این دکترای تخصصی اکولوژی گیاهان زراعی گفت: از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون میانگین بارندگی ها در استان 435 تا 400 میلیمتر بوده است که الیگودرز با 287 و ازنا با 288 میلیمتر، هم تاخیر در بارش ها و هم کمبود و کاهش بارندگی داشته اند و این امر در کاهش تولید محصولات استراتژیکی مانند جو و دیم تاثیرگذار خواهد بود.
میر با اشاره به کمبود بارش ها در برخی نقاط خرم آباد و دشت سیلاخور نیز افزود: هم اکنون با وقفه 20 تا 25 روزه بارش های بهاره در کل استان مواجه هستیم و با پیش بینی خوش بینانه برای بارش های بهاری، باز هم احتمال کاهش 30 تا 35 درصد عملکرد در ازنا و الیگودرز وجود دارد.
وی همچنین در خصوص روند اجرای طرح الگوی کشت در لرستان تصریح کرد: الگوی کشت فراقوه ای و فراسازمانی است و باید وزارتخانه های مختلف تعامل کنند تا چالش ها مدیریت شود به نحوی که تدوین الگو وظیفه وزارت جهاد کشاورزی و اجرای آن نیازمند همکاری دستگاه های بیرونی است.
وی تاکید کرد: اهداف کوتاه مدت کشاورز باید با اهداف میان مدت و بلند مدت کلان هماهنگ باشد همچنین کشت محصولات بهاره باید به پاییزه تغییر یابد تا بارش های بیشتری نصیب زمین شود.
باشگاه خبرنگاران جوان استان ها استان‌ها

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/950064/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سیگنال نزدیک شدن پوتین و شی برای خاورمیانه

شعب کشیک بانک‌ها فردا فعال هستند

دلار به کانال 56 هزار تومان بازگشت؛ ثبات قیمت سکه و طلا

دیگه ماشینو صافکاری نبر!!!

جلوگیری از 320 مورد تغییر کاربری اراضی کشاورزی و باغی در لرستان

یک بلوار در نورآباد به نام شهید آیت‌الله «رئیسی» نام‌گذاری شد

نامگذاری یک بلوار در نورآباد به نام شهید آیت الله رئیسی

دیدار شهید سید ابراهیم رئیسی با خانواده‌ تعدادی از شهدای مدافع امنیت در مشهد

سوم خرداد؛ روز حماسه و ایثار، یادآور رشادت‌های مردم ایران

دیدار معاون رییس‌جمهور و رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده شهید امیرعبداللهیان

پیام ستاد مردم‌نهاد خانواده شهدای مدافع حرم در پی عروج شهادت‌گونه آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی و هیئت همراه

سورپرایز جذاب آب و هوایی برای هفته اول خرداد

نام‌گذاری یک بلوار در نورآباد به نام شهید آیت‌الله رئیسی

جلوگیری از 320 مورد تغییر کاربری غیرمجاز در لرستان

دیپلماتِ عقلانیت انقلابی

عزیز جمهور

مقطع حساس

کارنامه سیاست خارجی حسین امیرعبداللهیان

کاهش قیمت نفت شتاب گرفت

بیانیه مجمع نمایندگان طلاب جانباز حوزه‌های علمیه در پی شهادت رییس‌جمهور و همراهان

شوق خدمت و نگاه انقلابی از ویژگی‌های بارز رئیس جمهور شهید بود

توییت فرزند شهید همت درباره شهادت آیت الله رئیسی/ خدایا شکرت که رای‌ام لایق شهادت بود

افزایش قابل توجه جمعیت پرندگان در تالاب‌های لرستان

پیام تسلیت نماینده مردم خرم آباد در مجلس خبرگان رهبری

بیانیه مجمع نمایندگان طلاب جانباز حوزه‌های علمیه پیرامون شهادت رئیس جمهور و همراهان

پیام تسلیت مدیرعامل و نائب رئیس هیات مدیره سازمان سلامت کوثر

سرمقاله شهروند/ جلوه‌های همبستگی در میانه اشک و آه

گزارش نیویورک تایمز از نمایش قدرت ایران در منطقه

عزیز مردم

1000 روز جهاد اقتصادی رئیسی بدون تعطیلی و خستگی‌ناپذیر

شروع یک انقلاب در درمان طاسی سر

یک بلوار در شهر نورآباد دلفان بنام شهید رییسی نامگذاری شد

پیش‌بینی 48 مرکز جهت دریافت محموله‌های گندم در لرستان

جمعیت پرندگان در تالاب‌های لرستان افزایش‌ قابل توجهی داشته است

بلوار ورودی شهر نورآباد به نام شهید رئیسی نام‌گذاری شد

پیام تسلیت بازرس کل لرستان به مناسبت شهادت رئیس جمهور و همراهان

حضور نمایندگان ویژه دکتر قاضی زاده هاشمی در مراسم بدرقۀ شهدای حادثۀ سقوط بالگرد رئیس جمهور و همراهان

برگزاری آئین عزاداری شهادت رئیس جمهور و هیات همراه در سمنان

قصاص برای زن خیانتکاری که شوهرش را کشت

سرمقاله اعتماد/ وجدان جمعی ایرانی همدلی در بحران ها

سرمقاله دنیای اقتصاد/ نهادگرایی و ثبات سیاسی در فضای تازه

فارن افرز: اسرائیل بعد از 7 ماه در غزه گیر افتاده است

سرمقاله همدلی/ اخلاص رئیسی

سرمقاله جهان صنعت/ دوران گذار‌؛ سهل و ممتنع

سرمقاله مردم سالاری/ دانشگاه می‌تواند عامل اصلی کارآفرینی اجتماعی باشد

سرمقاله قدس/ دلتنگِ جمهور دلداده امام رضا(ع)

سرمقاله اطلاعات/ افسوس و دریغ و امید

قیمت گوشت تنظیم بازاری اعلام شد

مردمی‌سازی دولت با تلاش شهید خدمت نهادینه شد

کشف مسیر جدیدی از مرگ سلول‌های سرطانی برای اولین بار