ندای لرستان

آخرين مطالب

فلک الافلاک، نگینی درخشان بر تارک جاذبه های لرستان فرهنگي

  بزرگنمايي:

ندای لرستان - خرم آباد - دیار جاذبه های گردشگری لرستان یکی از استان های زیبا و باستانی کشور است که آثار بجای مانده از ادوار گذشته زیادی را در دفتر تاریخ کهن خود جای داده است.
به گزارش ایرنا، سرزمین لرستان بر اساس تعداد آثار و بناهای موجود باستانی و تاریخی به سه دوره پیش از تاریخ، دوره ایران باستان و دوره اسلامی تقسیم می شود.
برخی از این آثار شامل نقاشی ها، کنده کاری های داخل غارها و آثار بجای مانده از مردم این سرزمین نظیر اشیای مفرغی و سفالینه بیانگر آن است که بیش از 40 هزار سال پیش در لرستان زندگی وجود داشته به گونه ای که بیش از 250 غارمسکونی و پناهگاه صخره ای نظیر غارهای پاسنگر گنجی قمری، یافته، غار کوگان ، گر ارجنه و غار شگفت انگیز کلماکره زینت بخش آثار کهن این سرزمین است.
همچنین غارهای منقوش پیش از تاریخ مانندغار هومیان یک ، هومیان 2 ، میرملاس کوهدشت و دوشه بخش چگنی خرم آباد نیز مورد توجه کاوشگران و باستان شناسان قرار گرفته و هر روز برگ زرینی از تاریخ پرافتخار این مرز و بوم نمایان تر می شود.
بناهای تاریخی شگفت انگیز این استان همچون قلعه فلک الافلاک، پل شکسته، گرداب سنگی، سنگ نبشته و مناره آجری از جمله بناهای تاریخی است که در خرم آباد مرکز استان لرستان از عهد ساسانی و پیش از آن در این سرزمین همچون نگینی درخشان زینت بخش چشمان رهگذران و مردم علاقمند به تاریخ ایران زمین است.
به گفته کارشناسان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان وجود بناهای تاریخی و مناظر منحصر بفرد در استان لرستان باعث شده که سالانه بیش از چهار میلیون نفر برای دیدن این آثار به این استان سفر کنند.
دراین میان قلعه فلک الافلاک یکی از آثار باستانی منحصربفرد استان است که از عهد باستان بر روی تپه ای صخره ای در کنار رودخانه ای خروشان در مرکز استان لرستان بنا شده است.
این بنای تاریخی که با نام قلعه دوازده برجی نیز معروف است بر فراز تپه ای مشرف به شهرخرم آباد واقع شده و چشم هر گردشگر و بیننده ای را به خود جلب می کند.
قلعه فلک الافلاک برجسته ترین اثر تاریخی لرستان بر بلندای تپه ای باستانی در مرکز شهر خرم آباد واقع شده و در منابع تاریخی مکتوب با نام های متفاوت دژ شاپورخواست، سابرخاست، دزبر، قلعه خرم آباد و فلک الافلاک و از یادگارهای شهر کهن شاپور خواست است که بنای اولیه آن را به زمان شاپور اول ساسانی در قرن سوم میلادی نسبت می دهند.
موزه این قلعه نیز پس از ثبت در فهرست آثار ملی کشور، فلک الافلاک نام گرفته و شامل بخش های مردم شناسی، هنرهای سنتی و باستانی شناسی می شود.
وسعت تقریبی این بنا حدود پنج هزار و 300 متر مربع، شامل هشت برج، دو صحن و 300 جان پناه بوده که ارتفاع بلندترین دیوار تا سطح تپه 23 متر و از سنگ، آجر، خشت، ملات، گچ و آهک ساخته شده است.
**فلک الافلاک یادگار دوران ساسانیان
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان می گوید: شواهد تاریخی نشان می دهد که قلعه فلک افلاک مربوط به دوره ساسانیان است که در شهری بنام شاپور خواست در منطقه کنونی خرم آباد و در سده هفتم هجری بنا شده است .
سید امین قاسمی افزود: بر همین اساس قلعه فلک الافلاک یا دژ شاپوری در دوره ساسانی کاربرد حکومتی و نظامی داشته و از قرن ششم هجری پس از ساخته شدن شهر فعلی خرم آباد، قلعه در دوره قاجاریه بنام قلعه فلک الافلاک نامگذاری شده است .
وی اظهار داشت: در زمان محمدعلی میرزا معروف به دولتشاه یکی از حکام عهد قاجار این بنا مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و دیوانخانه و سربازخانه نیز در پایین قلعه احداث شده است.
وی ادامه داد: قلعه فلک الافلاک در دوره قاجار به دلایل مختلف مورد توجه قرار داشته و به صورت مقر حکومت و مرکز اداری و نظامی منطقه بوده است.
قاسمی بیان کرد: قلعه فلک الافلاک با وسعت تقریبی پنج هزار و 300 متر مربع شامل هشت برج، دو صحن و 300 جان پناه است و ارتفاع بلندترین دیوار آن تا سطح تپه 23 متر است.
به گفته وی مصالح بکار رفته در این بنای زیبا و ارزشمند تاریخی عمدتا سنگ آجر، خشت و ملات گچ و آهک است.
وی اظهار داشت: در بحث استحکام بخشی قلعه نیز اقداماتی نظیرمحکم سازی کل پی و بنا و دیوار حفاظتی ضلع غربی بخش کنار خیابان 12 برجی انجام شده است.
قاسمی گفت: قلعه فلک الافلاک قدمت 2 هزار ساله دارد.
**موزه های اصلی لرستان در فلک الافلاک قرار دارند
مدیرکل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری لرستان گفت: موزه هایی در استان داریم که بخشی از آنها در حال مرمت است و قابل بهره داری و چندتایی در حال تجهیز است، موزه اصلی ما هم در قلعه فلک الافلاک واقع شده که هم موزه مرم شناسی و هم موزه باستان شناسی است.
وی اظهار داشت: 70 پروژه مرمتی در سطح استان داشتیم که در طول یکسال گذشته در همه اینها کارهای مرمتی خاصی صورت گرفته است و بودجه آنها هم اعتبارات عمرانی ملی بود.
قاسمی بیان کرد: در همین راستا بخشی از محوطه قلعه فلک الافلاک مرمت شد، که باشگاه افسران ارتش نیز از چمله آن است.
وی ادامه داد: یکی از اقدامات خوبی که مردم استان مطالبه گر آن هستند تملک عرصه های قلعه های فلک الافلاک است که بخشی از آن در اختیار ارتش و بخشی در اختیار سپاه بود و هست.
وی عنوان کرد: تخلیه آنها تلاشی برای ثبت جهانی قلعه است.
** بازدید از قلعه فلک الافلاک در ایام نوروز امسال نسبت به سال قبل ١٠٠ درصد افزایش داشته است
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان گفت: تا پایان دی ماه امسال 337 هزار و 998 نفر از قلعه تاریخی فلک الافلاک بازدید کردند.
وی افزود: در سال گذشته 246 هزار و 44 نفر از این اثر تاریخی بازدید کرده بودند.
**اعتبار ساماندهی حریم قلعه فلک الافلاک خرم‌آباد اختصاص می‌یابد
استاندار لرستان نیز گفت: تمام منابع مورد نیاز برای ساماندهی قلعه تاریخی فلک الافلاک خرم آباد تا پایان امسال پیگیری و اختصاص خواهد یافت.
سد موسی خادمی گفت: ساماندهی حریم قلعه فلک الافلاک اولویت کاری استان است و امسال منابع مالی مورد نیاز برای ساماندهی عرصه و حریم این بنای ارزشمند بر اساس برنامه، در حال تامین است.
وی در رابطه با پرداخت مطالبات سپاه برای واگذاری حریم قلعه اظهار داشت: مجموع مطالبات باقی مانده سپاه حضرت ابوالفضل (ع) لرستان 400 میلیارد ریال است که تاکنون 250 میلیارد ریال از این رقم تامین شده است.
استاندار لرستان ادامه داد: براساس تفاهم نامه منعقده و با پرداخت مطالبات، سپاه حضرت ابوالفضل (ع) لرستان تا پایان شهریور 98 عرصه قلعه فلک الافلاک را واگذار می‌کند.
خادمی در خصوص خانه تاریخی آخوند ابو و بافت تاریخی خرم‌آباد نیز بیان کرد: سال‌های گذشته اقدامات خوبی در این خانه تاریخی انجام شده اما برای استفاده از این مکان به عنوان یکی از عناصر گردشگردی شهر، اقداماتی مانند مرمت بنا و تملک پلاک‌های اطراف ضروری است.
وی بر لزوم استفاده بهینه از خانه‌های تاریخی تاکید کرد و گفت: تمام خانه‌های تاریخی خرم‌آباد برای استفاده با کاربری‌های فرهنگی، اقامتی و پذیرایی قابلیت واگذاری به بخش خصوصی را دارند که این واگذاری علاوه بر کمک در حفظ بنا در معرفی تاریخ شهر نیز کمک می‌کند.
7274/6060

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/89135/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ماجرای تولید موبایل ایرانی به کجا رسید؟

آماری از تورم نقطه به نقطه تولید گوشت قرمز در کشور

میمند میزبان جشنواره گل و گلاب میمند

واکنش ایلان ماسک به حمله اسرائیل به ایران/ به سمت هم‌موشک پرتاب نکنیم!

واقعیت‌هایی ورای روایت‌ها

پیش‌بینی یک کارشناس درباره نرخ اجاره در سال 1403؛ اجاره‌بها از تورم پیشی می‌گیرد؟

تکذیب ممنوعیت پرواز عراق - ایران

اولتیماتوم 2 ماهه بازرسی لرستان برای تکمیل پل شوراب

چگونه سلول های سرطانی را از بین ببریم؟/ ویدئو

سقوط قیمت بیت کوین

هشدار زرد هواشناسی در لرستان

تکریم خانواده شهدا و  ترویج فرهنگ ایثار و شهادت امر بزرگی است که باید از دل جریان‌های مردمی بجوشد

مخالفت آمریکا با عضویت فلسطین در سازمان ملل

خبری تازه درباره پروازهای فرودگاه امام و مهرآباد

بارش‌های بهاری تا نیمه اردیبهشت‌ ادامه دارد؛ آیا بارندگی‌ها، کم‌بارشی زمستان را جبران می‌کند؟

واکنش سپاه به آسیب نیروگاه اتمی اسرائیل

منشا صدای انفجار در تبریز مشخص شد

جزئیات جدید از شنیده شدن صدای 3 انفجار در مرکز ایران

پایان یکه تازی اردوغان؟

رقم دقیق افزایش حقوق کارمندان

بودجه امسال چه زمانی نهایی می‌شود؟

لایروبی آبشخور‌های مناطق حفاظت محیط زیست لرستان

اقامه نماز جمعه خرم آباد به امامت حجت الاسلام والمسلمین شمسی فر

عامل ساخت پیام‌های جعلی و هتک حرمت افراد در اینستاگرام دستگیر شد

کشف فسیل یک مار باستانی در هند که احتمالا بلندتر از یک اتوبوس بوده و یک تن وزن داشته است

لرستانی‌ها سالانه چه میزان انجیر سیاه تولید می‌کنند؟

سقف‌های مهربانی، سرپناه مددجویان کمیته امداد لرستان

پروازهای مهرآباد و برخی دیگر از فرودگاه‌های کشور تعلیق شد؛ باطل شدن پروازها تا 10 صبح

شکست برنامه‌های فرزندآوری

ادعای روزنامه شهرداری تهران: درآمد هر زباله‌گرد 50 میلیون تومان

دعوای درون جریانی و مجلس تندروها

سی‌ان‌ان مطرح کرد: بازدارندگی ربوده شده تل‌آویو

ایران از تمام ظرفیت موشکی خود در پاسخ به اسرائیل استفاده نکرد

مرغ ارزان شد

چاپ اسکناس 500 هزار تومانی از سوی بانک مرکزی واقعیت دارد؟

دلیل توقف واحدهای تولیدی و نیمه‌تمام لرستان کمبود اعتبار است

چرا «طلای ابلهان» واقعا ارزشمند است؟

انقلابیون انتقادی

انتقاد نظامیان اسرائیلی از ضعف ارتش برابر حملات حزب الله لبنان

موضع‌گیری دو پهلو

تاریخ سازی جعلی

سیل برای دبی گران تمام شد

اجرای برنامه‌های شاد برای کودکان و نوجوانان خرم آبادی

جشنواره «رود و ریل» در روستای بیشه لرستان برگزار شد

850 هزار تن ظرفیت ذخیره‌سازی گندم در سیلوهای لرستان داریم

20 تن‌ ماهی قزل‌آلا از لرستان به خارج از کشور صادر شد

رییس سازمان برنامه و بودجه: کشور در مدار رشد اقتصادی قرار دارد

تولید 700هزار تن آرد در لرستان

برای تأمین منابع مالی افق نوینی لازم است

دیدار مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت با خانواده شهدا در سمنان