مُسکنی به نام به لیمو
علمي
بزرگنمايي:
ندای لرستان - یک پژوهشگر مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان معتقد است مصرف به لیمو باعث تقویت حافظه میشود.
حامد نظری اظهار کرد: به لیمو، برگهای خشک شده گیاهی با نام علمیH.B. et K))Lippia citroiodora Kunth از خانوادهی شاه پسند(Verbenaceae) و حاوی حداقل 5/0 درصد روغن فرار است.
وی اضافه کرد: در فارسی به آن، به لیمو، وربن، لوکیسه، ورون معطر، ورون لیمویی یا چای عربی در عربی، لویزه و در فرانسوی، ورون گفته میشود،
نظری با بیان اینکه نام به لیمو نزد عامه مردم، یادآور نوعی نوشابه و شربت خوشمزه شامل بهدانه، آبلیمو و شکر است که با گیاه به لیمو و شربت آن تفاوت نمایان دارد، افزود: اندام دارویی آن برگها بوده که بخش اصلی دارویی این گیاه و دارای بویی شبیه لیمو است ولی در برخی مواقع از اندامهای هوایی آن مانند گلهای بالایی نیز استفاده میشود.
این کارشناس ارشد بیماریشناسی گیاهی بیان کرد: به لیمو، بومی آمریکای جنوبی، آمریکای مرکزی و نواحی گرم آفریقا و به طور طبیعی رویش آن از شیلی، پرو، آرژانتین، برزیل و اروگوئه گزارش شده است. امروزه به علت زیبایی و عطر دلپذیر آن، در غالب نواحی گرم و معتدل مانند نواحی مدیترانهای اروپا از جمله اسپانیا وفرانسه پرورش داده میشود.
وی با اشاره به اینکه همچنین به طور تجارتی در فرانسه و شمال آفریقا کشت میشود، ادامه داد: در ایران هم نمونههایی از آن در استانهای شمالی(به ویژه گلستان)، تهران (باغ ملی گیاهشناسی ایران درپیکان شهر کرج) و ایلام کشت و باغهایی احداث شده است.
نظری به کاربرد این گیاه نیز اشاره کرد و گفت: از به لیمو در درمان سوء هاضمه، نفخ، دردهای عصبی، سردردهای یک طرفه، سرگیجه و علائم سرماخوردگی استفاده میشود. همچنین به عنوان ادویه در مصارف خانگی برای خوشبو و معطر ساختن گوشت، ماهی، انواع مربا، پوره و... به کار میرود.
این پژوهشگر مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان بیان کرد: اسانس به لیمو، دارای خواص باکتریکشی و حشرهکشی است و در صنایع عطرسازی و تهیه ادوکلن کاربرد دارد. برگ و سرشاخه گلدار این گیاه، محرک، ضد تشنج، پایین آورنده درجه گرما(تب) در بیماریهای گوناگون است. از برگ این گیاه مانند بادرنجبویه در رفع درد معده، تپش قلب، احساس صداهای مبهم در گوش، حالات عصبی و خستگیهای روحی- روانی استفاده میشود.
وی ادامه داد: این گیاه را از نظر تقویت معده، باید در ردیف بهترین داروها قرار داد. در این موارد بهتر است همیشه به صورت دم کرده مانند چای مصرف شود.
نظری اظهار کرد: مصرف به لیمو باعث تقویت حافظه نیز میشود و دهان شویه برگهای آن برای جلوگیری از پوسیدگی دندانها مؤثر است. همچنین میتوان پودر برگهای خشک شده آن را به بستنی اضافه کرد چراکه برگهای خشک شده آن میتوانند سالها عطر و بوی خوش خود را نگهدارند.
این کارشناس ارشد بیماریشناسی گیاهی بیان کرد: باید روی این گیاه دارویی ارزشمند از جنبههای گوناگون باغبانی، دارویی، بهداشتی و اقتصادی پیرامون آن بررسیهای دقیقتر و جامعتری انجام شود تا زمینه پرورش و کاشت در استانهای دارای شرایط طبیعی و اقلیمی مناسب آن و اشتغالزایی در مناطق یاد شده فراهم آید.
وی بیان کرد: بیتردید ورود هر گیاه جدید باید با تدبیر، دقّت، همه جانبه نگری، رعایت مسائل و نکات قرنطینهای و گیاهپزشکی نیز آشیانِ اکولوژیک (Nich)و زمینه گسترش، توسعه و بازاریابی آن گیاه همراه باشد.
-
دوشنبه ۱۹ آذر ۱۳۹۷ - ۸:۵۶:۲۱ AM
-
۷۳ بازديد
-
ایسنا
-
حامد نظری
لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/73492/